1. Homepage
  2. Taarten en Koekjes
  3. Appelkruimeltaart recept van Oma.

6 december 2017

Appelkruimeltaart recept van Oma.

Gepubliceerd door Sabine

8 personen

75 minuten

Ingrediënten

Appel-kruimeltaart

Voor het deeg:
-200 gram bloem
-125 gram harde boter
-50 gram witte basterdsuiker
-1 zakje vanille suiker
-1/2 theelepel zout
-1 kleine eidooier
-1 eetl. Water

Voor de vulling:
– 5 grote appels
-75 g rozijntjes
– 2 eetl. Kaneel
-2 theel. citroensap

Voor de bovenkant:
– 100 g bloem
-1 theel. Bakpoeder
-60 g witte basterdsuiker
-1/2 theel. Kaneel
-Poedersuiker

Bereidingswijze

1. Doe de bloem, boter, basterdsuiker, vanillesuiker en het zout in de mengkom.
2. Snijd de boter met twee messen in stukjes die uiteindelijk de grootte van erwtjes moeten hebben en roer alles met een mes goed door elkaar.
3. Klop de eidooier los met het water.
4. Giet de eidooier bij het bloem en meng alles door elkaar totdat er een samenhangende bal ontstaat. (vooral niet kneden want daar wordt het brokkelig van)
5. Verpak het deeg in plastic folie en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
6. Schil intussen de appels,  verwijder de klokhuizen en snijd de appels in dunne stukjes.
7. Was de rozijntjes in een vergiet en dep ze droog.
8. Roer de appel,  rozijntjes, suiker, kaneel en citroensap door elkaar
9. Vet een rond bakblik van 24 cm doorsnede in en verwarm de oven voor op 200-225 graden, gasoven stand 5-6.
10. Druk met de handen het deeg uit in het bakblik en verdeel het appelmengsel er over.
11. Doe voor de bovenkant de bloem, het bakpoeder, de in zeer kleine stukjes gesneden boter, de basterdsuiker en kaneel in een kom en maak hiervan met de vingertoppen een kruimelige massa.
12. Bestrooi het appelmengsel ermee en zet de taart in het midden van de oven.
13. Bak de taart in ongeveer 45 minuten gaar en goudbruin.
14. Laat de taart afkoelen en verwijder daarna de vorm.
15. Bestrooi de taart vlak voor het serveren met poedersuiker.

Details

Benodigdheden

mengkom, mixer, springvorm

Appelkruimeltaart zoals oma die vroeger bakte. Heerlijk voor bij de koffie met slagroom of een bolletje vanille ijs.