Ajam Panggang

0
2875
ajam-panggang
ajam-panggang
Bereidingstijd: 35 minuten
Personen: 4

Ajam Panggang

Ajam Panggang is een traditioneel Indonesisch gerecht dat bekend staat om zijn smaakvolle en aromatische kruiden. Het is een gerecht dat vaak wordt bereid tijdens speciale gelegenheden en feesten, maar ook in de dagelijkse keuken van Indonesië is het erg populair.

marineren

Het marineren van de kip is een belangrijk onderdeel van het recept. De marinade bestaat uit een mengsel van kruiden en specerijen, waaronder knoflook, gember, koriander, kurkuma en sojasaus. Dit mengsel wordt vermengd met olie en in sommige gevallen met limoensap of azijn om de smaken te versterken. De kip wordt vervolgens in deze marinade gelegd en enkele uren tot een nacht gemarineerd om de smaken goed te laten intrekken.

Als de kip gemarineerd is, kan deze gegrild of geroosterd worden op een barbecue, in de oven of in een grillpan. Het is belangrijk om de kip regelmatig te draaien om te voorkomen dat deze verbrandt. De kip wordt gegrild of geroosterd totdat deze gaar en goudbruin is.

Ajam Panggang kan op verschillende manieren worden geserveerd. Het wordt vaak geserveerd met witte rijst, een komkommer- en tomatensalade en sambal, een pittige chilisaus. Andere bijgerechten die vaak bij dit gerecht worden geserveerd zijn bijvoorbeeld gebakken rijst, groentegerechten en gefrituurde noedels.

variaties

Naast de traditionele Ajam Panggang zijn er ook variaties op het gerecht. Zo kan er bijvoorbeeld kokosmelk aan de marinade worden toegevoegd om het gerecht romiger te maken, of kan de kip worden bereid met verschillende soorten kruiden en specerijen om een andere smaak te krijgen.

Ajam Panggang is een heerlijk en gezond gerecht. De kip bevat veel eiwitten en de kruiden en specerijen die in de marinade worden gebruikt, hebben ook gezondheidsvoordelen. Zo wordt bijvoorbeeld kurkuma gezien als een krachtige ontstekingsremmer en heeft knoflook een gunstig effect op de bloeddruk.

sociale verbinding

In Indonesië wordt Ajam Panggang beschouwd als een gerecht dat het delen van voedsel en de sociale verbinding tussen mensen bevordert. Het wordt vaak bereid tijdens feesten en bijeenkomsten om te delen met vrienden en familie. Het gerecht staat symbool voor de gastvrijheid en warmte van de Indonesische cultuur.

Kortom, Ajam Panggang is een heerlijk en smaakvol gerecht dat rijk is aan smaken en traditie. Het is een populaire keuze voor zowel speciale gelegenheden als voor dagelijks gebruik in Indonesië en wordt gewaardeerd om zijn gezondheidsvoordelen en sociale betekenis.

Of probeer eens een lekker indonesisch sateetje.

 

 

Eén van de lekkerste kip recepten uit mijn boekje! Ik heb het Ajam Panggang genoemd omdat het enigszins lijkt op Babi Panggang maar dan met kip. Heerlijk! Lekker smullen!

Ingrediënten

  • 1 kilo is stukjes gesneden kipfilet
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 theelepel fijngehakte gember
  • 3/4 theelepel sambal brandal
  • 75ml appelsap
  • 75gr bruine suiker
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 eetlepel appelcider azijn
  • 125ml water
  • 75ml ketjap
  • klein bosje gehakte verse koriander

Bereidingswijze

  1. Verhit een beetje olie in een grote koekenpan, voeg de stukjes kip toe en bak tot ze gaar en lichtbruin zijn
  2. Verwijder de stukjes kip uit de pan en voeg de overige ingrediënten toe
  3. Verwarm het geheel op middelhoog vuur tot alles goed met elkaar gemengd en opgelost is
  4. Doe de kip weer in de pan en breng het geheel aan de kook
  5. Zet het vuur lager en laat het gedurenende 15 minuten sudderen
  6. Serveer de Ajam Panggang met rijst, oosterse groente en garneer het geheel met een beetje verse koriander

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here