Bereidingstijd: 105 minuten
Personen: 8
Meer gratis taartrecepten vind je hier.
Amandel Mascarpone Laagjestaart is een genot om te eten en te maken! Echt een heel leuk recept en voor velen één met een verrassend resultaat. Het is misschien in het begin even aftasten en bijschaven maar gewoon blijven proberen totdat je het gewenste resultaat hebt behaald! Veel bakplezier!
Ingrediënten
- 350gr amandelen
- 490gr poedersuiker
- eiwit van 6 eieren
- 1/2 theelepel zout
- 6 eetlepels kristalsuiker
- 175gr gedroogde abrikozen zonder pit
- 350ml water
- 3 eetlepels abrikozenjam
- 85gr amandelschaafsel
- 280gr mascarpone
- 75ml geklopte slagroom
- 60ml amandel likeur
Bereidingswijze
- Voor de deeg lagen teken je 3 cirkels met een diameter van 20cm op een vel bakpapier
- Draai het vel om en leg deze op een bakplaat
- Maal de amandelen samen met 175gr van de poedersuiker zeer fijn in een keukenmachine
- Doe de meel in een grote kom en zeef er nog 250gr poedersuiker door
- Klop het eiwit met een elektrische mixer totdat deze stijf begint te worden in een grote kom op middelmatige snelheid
- Voeg vervolgens al kloppend de kristalsuiker toe
- Verhoog de snelheid van de mixer en klop het geheel stijf in ongeveer 3 minuten
- Roer vervolgens het eiwit mengsel door de amandelmeel totdat het één dik beslag heeft gevormd
- Verdeel vervolgens het beslag over de drie getekende cirkels en smeer het uit binnen de lijnen
- Laat de bakplaat 30 minuten onafgedekt in kamertemperatuur staan totdat de bovenkant niet meer plakkerig is maar de deeg lagen een zachte korst heeft gekregen
- Verwarm ondertussen de oven voor op 150°C
- Plaats de bakplaat vervolgens in de oven en zet de oven na 25 minuten uit maar laat de bakplaat er nog 10 minuten in staan
- Bereid tijdens het bakken van de deeg lagen de compote van gedroogde abrikozen door deze in het water aan de kook te brengen in een steelpan
- Matig het vuur en laat de abrikozen ongeveer 15 minuten pruttelen onder regelmatig roeren totdat het meeste water is verdampt
- Haal de pan van het vuur en voeg de abrikozenjam toe. Roer het goed door en laat het afkoelen
- Bak vervolgens het amandelschaafsel in een koekenpan met anti-aanbaklaag voor ongeveer 2 minuten
- Voeg al roerend de rest van het poedersuiker toe (65gr) en laat het nog ongeveer 2 minuten zachtjes al roerend doorbakken
- Haal de pan van het vuur, strooi het amandelschaafsel over een vel aluminiumfolie en laat het volledig afkoelen
- Maak als laatste de mascarpone vulling door de mascarpone samen met de slagroom en amandellikeur voor 2 minuten op te kloppen
- Roer als laatste 3/4 van het amandelschaafsel door de mascarpone vulling
- Begin het samenstellen van de Amandel Mascarpone Laagjestaart door als eerste een deeg laag op een schaal te leggen
- Smeer vervolgens 1/3 deel van de abrikozen compote over de deeg laag
- Bedek de compote vervolgens met 1/4 deel van de mascarpone vulling
- Herhaal de laatste 2 stappen totdat alle ingrediënten op zijn en je bent geëindigd met een dikke laag mascarpone
- Bestrooi deze laag met de overgebleven amandelschaafsel
Benodigdheden
Keukenmachine, elektrische mixer