De geschiedenis van appel kwarktaart gaat terug tot de vroege 20e eeuw in Europa, waar kwarktaarten al populair waren. In Duitsland werd kwarktaart zelfs beschouwd als een nationaal gerecht. Door de jaren heen zijn er talloze variaties van kwarktaart ontstaan, waaronder de appel kwarktaart.
In Nederland werd kwarktaart populair in de jaren ’70 en ’80 en vanaf die tijd is het een van de meest geliefde desserts geworden. De appel kwarktaart is een variant op de klassieke kwarktaart, waarbij stukjes appel worden toegevoegd aan de vulling. Dit geeft de taart een fruitige smaak en een lichte textuur.
Het recept voor kwarktaart is door de jaren heen geëvolueerd en aangepast aan de smaak van verschillende landen en culturen. Zo worden er in sommige landen speciale kruiden, zoals kaneel, toegevoegd aan het recept om de smaak te versterken.
Tegenwoordig is kwarktaart wereldwijd een populaire traktatie, vooral bij mensen die van fruitige desserts houden. Er zijn talloze variaties en recepten te vinden voor deze heerlijke taart, van veganistische en glutenvrije opties tot varianten met verschillende soorten fruit.
Kwarktaart is niet alleen lekker als dessert, maar kan ook worden genoten als een gezond tussendoortje of als ontbijt of als dessert of bij de koffie. Het is een veelzijdige traktatie die gemakkelijk thuis kan worden gemaakt en waar je gasten zeker van zullen genieten.
Gezond of niet?
Hoewel appel kwarktaart enkele gezonde ingrediënten bevat, zoals appels en kwark, kan het toch als een calorierijke traktatie worden beschouwd vanwege de suiker, boter en koekjes die in het recept worden gebruikt. Het is dus niet per se gezond, maar kan wel in een gezond dieet passen als het met mate wordt gegeten.
Appels bevatten bijvoorbeeld vezels en vitamines en mineralen zoals vitamine C, en kwark bevat proteïnen, calcium en probiotica. Deze voedingsstoffen kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering, spierherstel en sterke botten.
Het is belangrijk om te onthouden dat het eten van appel kwarktaart in beperkte hoeveelheden past in een gezond dieet en een gezonde levensstijl. Als je de suikerinname wilt verminderen, kun je bijvoorbeeld minder suiker toevoegen of natuurlijke zoetstoffen gebruiken, zoals honing of agave.
Daarnaast zijn er ook alternatieve recepten beschikbaar die gezondere ingrediënten gebruiken, zoals havermout in plaats van koekjes voor de bodem, en magere yoghurt in plaats van kwark. Deze alternatieven kunnen helpen om het aantal calorieën en suikers in de taart te verminderen.
Al met al kan appel kwarktaart een heerlijke traktatie zijn, maar zoals bij alle desserts is het belangrijk om het met mate te eten en te combineren met een gezonde voeding en levensstijl.
Deze Appel Kwarktaart maak ik meestal tijdens de herfst. Om de één of andere reden associeer ik dit recept met het najaar. Waarschijnlijk door de combinatie appel en noten. Ik hoop dat jullie deze taart net zo lekker vinden als ik. Veel bakplezier!
Ingrediënten
- klontje boter
- 150gr verkruimelde biscuitjes
- 90gr fijngehakte pecannoten
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 2 theelepel kaneelpoeder
- 75gr gesmolten boter
- 450gr roomkaas
- 175gr basterdsuiker
- 2 eieren
- 1/2 theelepel vanille extract
- 4 appels, geschild, zonder klokhuis in stukjes gesneden
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een taartvorm (ongeveer 25cm doorsnede) in met een klontje boter
2. Mix 120gr van de biscuitkruimels met 40gr pecannoten, 3 eetlepels kristalsuiker, 1 theelepel kaneel en de gesmolten boter in een grote kom
3. Doe het mengsel in de taartvorm en druk het tegen de onder- en zijkant van de vorm om zodat er een gelijkmatige basis voor de taart ontstaat
4. Bak de taartbodem 10 minuten in de voorverwarmde oven
5. Klop de roomkaas met 100gr van de basterdsuiker tot een glad geheel
6. Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor gevolgd door de vanille extract
7. Giet het mengsel in de taartvorm
8. Mix vervolgens de stukjes appel met de overige theelepel kaneel, overgebleven 75gr basterdsuiker en overgebleven 30gr biscuit kruimels
9. Strooi dit appel kruimel mengsel samen met de overige pecannoten over de kwarktaart
10. Bak de Appel Kwarktaart voor ongeveer 60 minuten in de voorverwarmde oven
11. Laat de taart volledig afkoelen voor het serveren
Details
Tip: Gebruik walnoten in plaats van pecannoten wanneer deze niet voorhanden zijn.

Benodigdheden
Oven, taartvorm (ongeveer 25cm doorsnede)
Erg lekkere taart idd herfstig, heb voor de bodem sanfrancisco’s gebruikt, mon chou voor het roomkaas onderdeel waarin witte basterd suiker en in de appels bruine basterd suiker, gewoon omdat ik dat zo lekker vind met appel. Ga hem zeker nog een keer maken!
Waar is de kwark in dit recept?
Hoi Martha, in dit recept gebruik ik roomkaas. Dat gebruik ik vrijwel altijd bij het maken van cheesecake (vertaald: kwarktaart). Groetjes, Sabine
Is deze taart in te vriezen?
Hoi Josine, je kan deze taart wel invriezen maar dat komt (eigenlijk zoals altijd) de taart niet echt ten goede. Ik zou hem lekker binnen een paar dagen op eten als ik jou was! 😉
Groetjes, Sabine!
Hallo,
Kan ik ook mascarpone gebruiken ipv mon-chou?
Hi Denise, ja dat is geen probleem. Gebruik gerust de roomkaas die je het lekkerste vind.
afgelopen donderdag gemaakt wij vonden m heerlijk zeker een aanrader en helemaal passend in de herfst
Ik lust geen noten maar wil hem graag
Proberen. Weet je een alternatief die er lekker bij zal smaken?
Is this available In English?
Hoi Sabine,
Deze taart lijkt mij heerlijk! Woensdag krijg ik visite (echte zelfgemaakte-taarten liefhebbers), dus dat is een mooie gelegenheid om dit recept te proberen. Ik zit alleen met dat vanille extract. Kan ik dat vervangen door vanillesuiker?
Groetjes Trijntje
Leuk om te horen!
Ik heb de taart gemaakt en hij is perfect gelukt en hij smaakt heerlijk,het is echt een aanrader!!!
Hi Mariella, leuk om te horen!! Groetjes, Sabine
Kan je ipv van roomkaas ook verse platte kaas gebruiken?
Ziet er lekker uit
Hi Jana, ik denk dat roomkaas een betere optie is. Groetjes, Sabine
Vandaag met z’n allen gesmikkeld van deze heerlijke appel kwarktaart! Ik heb gemengde noten gebruikt en wat sinaasappelschil en citroensap door de appeltjes gemengd! De kruimels en de bodem heb ik van half bastogne- en half gewone biscuitjes gemaakt, Heerlijk! Deze houden we erin! Bedankt!
Werkelijk een heeeerlijke taart!! Ook nog niet eerder de combi cheesecake met appel geproefd. Mjammie, ga ik vaker maken!
Dank je.
Ook in maart erg lekker hoor.
Je hebt helemaal gelijk.
Voor hoeveel personen zijn de hoeveelheden in het recept? Er staat vier personen, klopt dat wel? Of gewoon een springvorm van 25 cm? Bedankt alvast!
gewoon een springvorm, aantal personen hangt er vooral vanaf hoe groot je de stukken snijd.
Mijn partner had per ongeluk zuivel spread gekocht. Na het mixen was het helemaal vloeibaar. Ik heb de taart eerst even zonder de appel mix in de oven gebakken en ondertussen de appeltjes in een koekenpan wat voorgegaard. Nu zit de complete taart in de oven. Hopelijk komt het toch nog goed.
Kan dit recept ook voor meer dan 4 personen ?!