Boerenjongens recept

0
3053
boerenjongens-recept
boerenjongens-recept
Bereidingstijd: 10 minuten
Personen: 10

Boerenjongens recept

Boerenjongens is een Nederlands drankje dat al eeuwenlang populair is. Het is een likeur op basis van rozijnen, die zijn gemarineerd in brandewijn en suiker. Boerenjongens wordt vaak geserveerd als digestief na een feestelijke maaltijd en is ook een geliefd cadeau om weg te geven bij speciale gelegenheden.

Geschiedenis

De geschiedenis van boerenjongens gaat terug tot de middeleeuwen, toen rozijnen werden gebruikt als zoetmiddel in de keuken. In die tijd was suiker nog een kostbaar goed en daarom werden rozijnen vaak gebruikt als vervanger. Het weken van rozijnen in brandewijn was een manier om de smaak van de rozijnen te behouden en tegelijkertijd een alcoholische drank te creëren.

In de zeventiende eeuw was boerenjongens een populaire drank onder de boeren in Nederland. Boerenjongens werd vaak gemaakt van overschotten aan rozijnen en brandewijn die boeren niet konden verkopen. Door de rozijnen te weken in brandewijn en suiker toe te voegen, konden boeren deze overschotten alsnog omzetten in een waardevol product.

In de negentiende eeuw werd boerenjongens steeds meer gezien als een delicatesse. Het werd vaak geserveerd als aperitief of digestief bij feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften en verjaardagen. Ook werden er vaak kruiden en specerijen aan de drank toegevoegd om de smaak te versterken.

Gebruik

Boerenjongens wordt vaak geserveerd als digestief na een feestelijke maaltijd. Het wordt meestal gekoeld geserveerd in kleine glaasjes. Ook wordt boerenjongens vaak gebruikt als ingrediënt in desserts, zoals tiramisu en cake.

Boerenjongens is ook een populair cadeau om weg te geven bij speciale gelegenheden, zoals bruiloften en jubilea. Vaak wordt boerenjongens dan gepresenteerd in een mooie fles met een etiket waarop de gelegenheid vermeld staat.

Boerenjongens is gemakkelijk zelf te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn rozijnen, brandewijn en suiker. De rozijnen worden geweekt in de brandewijn en suiker, en na een paar weken is de likeur klaar om te drinken. Er zijn veel verschillende recepten voor boerenjongens, waarbij vaak kruiden en specerijen worden toegevoegd om de smaak te versterken.

Conclusie

Dit boerenjongens recept is een traditionele Nederlandse likeur op basis van rozijnen, brandewijn en suiker. Het drankje heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen en was vroeger vooral populair onder boeren. Tegenwoordig wordt boerenjongens vaak geserveerd als digestief na een feestelijke maaltijd en is het een geliefd cadeau om weg te geven bij speciale gelegenheden. Boerenjongens is gemakkelijk zelf te maken en er zijn veel verschillende recepten beschikbaar.

 

Klik hier voor meer drankjes recepten

Ingrediënten

 • 250ml water
 • 100gr suiker
 • 1 kaneelstokje
 • 250gr rozijnen (afgespoeld en uitgelekt)
 • 500ml brandewijn

Bereidingswijze

 1. Breng water, suiker en een kaneelstokje in een steelpan aan de kook en roer het door totdat de suiker is opgelost
 2. Voeg de rozijnen toe en laat deze ongeveer 10 minuten zachtjes mee koken
 3. Schenk het mengsel na 10 minuten over in een weckfles van 750ml. laat het afkoelen en zet de fles vervolgens 48 uur in de koelkast
 4. Schenk vervolgens de brandewijn erbij, roer het goed door en sluit de weckfles
 5. Hierna moet de drank minstens 6 weken op een koele, donkere plek rijpen
 6. Serveer het drankje in een klein glaasje met een klein lepeltje erin

Details

Tip: Gebruik de Boerenjongens als saus over een cake, vla of vanilleijs.

Benodigdheden

Oven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here