Kabrito stoba
Kabrito stoba is een traditioneel Bonairiaans gerecht gemaakt van gestoofd geitenvlees. Het is een favoriet gerecht onder de lokale bevolking en wordt vaak geserveerd tijdens feesten en speciale gelegenheden.
geitenvlees
Om kabrito stoba te maken, begint men met het marineren van het geitenvlees in een mengsel van azijn, knoflook, ui, zout en peper. Dit wordt meestal enkele uren of zelfs een nacht van tevoren gedaan om het vlees extra smaak te geven.
Vervolgens wordt het geitenvlees gebakken in olie of reuzel totdat het aan alle kanten bruin is. Daarna worden er groenten toegevoegd zoals paprika, tomaten, uien en soms wortels. Dit wordt aangevuld met bouillon en kruiden zoals tijm, laurier en peterselie.
Het geheel wordt vervolgens op laag vuur gestoofd totdat het vlees zacht en mals is en de saus lekker dik is geworden. Het resultaat is een smaakvol gerecht met veel umami smaken en aroma’s.
met funchi
Kabrito stoba wordt vaak geserveerd met funchi, een soort maïspap die ook populair is op Bonaire. Het gerecht kan ook worden vergezeld met een salade van verse groenten en een koud drankje zoals een lokaal biertje genaamd “Bonaire Blond” of een Polar het meest populaire biertje op Bonaire dat uit Venezuela komt.
De oorsprong
De oorsprong van kabrito stoba gaat terug naar de tijd dat geiten op Bonaire werden geïntroduceerd door de Spanjaarden. Geiten waren gemakkelijker te houden dan runderen en varkens, waardoor ze al snel populair werden onder de lokale bevolking.
Tegenwoordig wordt het nog steeds veel gegeten op Bonaire en is het een belangrijk onderdeel van de lokale keuken. Het is een gerecht dat niet alleen lekker is, maar ook een rijke culturele betekenis heeft voor de mensen van het eiland.
Rincon
De beste Kabrito stoba vind je in Rincon. De voormalige hoofstad van Bonaire dat gesticht werd door de Spanjaarden. In Rincon zijn vele restaurantje waar je deze traditionele gerechten kan eten.
Ingrediënten
- 1 kilo geitenvlees
- 1 limoen
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- klein gesneden 1 rode paprika
- 1 spaans pepertje heel fijn gesneden
- klein gesneden blaadjes van 1 takje bladselderij
- 2 tomaten grof gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1/2 theelepel komijnzaadjes
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 theelepel suiker
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
Het geitenvlees wassen met limoen en in stukken snijden. In een braadpan in de olie bruin bakken.Uien,knoflook,paprika,bladselderij, Spaanse peper,tomaten,tomatenpuree,komijnzaadjes en wat water erbij voegen. Met de deksel schuin op de pan 30 minuten laten pruttelen,af en toe wat wat toevoegen. Maak intussen rijst of funchi klaar. Uw traditionele Boneriaanse stoofschotel is klaar. Op Bonaire laat men de kleine botjes in de Kabrito stoba, het beenmerg wordt beschouwd als een lekkernij.
Benodigdheden
Braadpan