Bereidingstijd: 100 minuten
Personen: 4
Heerlijke Champignon en Spinazie Quiche bestrooid met belegen en Parmezaanse kaas op een heerlijke aardappel bodem. Ik vind deze quiche de perfecte start van een regenachtige middag! Veel bakplezier!
Ingrediënten
- 3 eetlepels boter
- 5 aardappelen
- 1 fijngesneden ui
- 1 eetlepel maïzena
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 350gr verse spinazie, gewassen
- 60ml water
- 400gr champignons, schoon geborsteld en in plakjes gesneden
- 75gr geraspte belegen kaas
- 3 eetlepels Parmezaanse kaas
- 2 eieren
- eiwit van 2 eieren
- 150ml melk
- 1/4 theelepel nootmuskaat
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Vet een ronde bakvorm van ongeveer 25cm doorsnede in met 1 eetlepel boter
- Versnipper de aardappelen in een keukenmachine en meng het daarna met de ui, maïzena, 1/2 theelepel zout en 1/4 theelepel peper in een grote kom
- Verwarm 1 eetlepel boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur
- Voeg het aardappel mengsel toe en maak er een plat geheel van met een doorsnede die ongeveer 6 cm groter is dan de bakvorm
- Bak het geheel tot de onderkant goudbruin is voor ongeveer 10 minuten
- Keer het geheel om (bruine kant naar boven) en bedek ermee de bodem en zijkanten van de bakvorm
- Zet het ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven
- Verwarm ondertussen de koekenpan op hoog vuur en voeg de spinazie en 60ml water toe en bak het al roerend tot de spinazie voldoende is geslonken
- Laat de spinazie uitlekken en laat het afkoelen
- Eenmaal afgekoeld, wring je het meeste overtollige vocht er met je handen uit
- Wikkel de spinazie daarna in wat keukenpapier en wring het laatste vocht eruit
- Hak de spinazie vervolgens fijn
- Verhit de resterende 1 eetlepel boter op middelhoog vuur in dezelfde koekenpan
- Voeg de champignons toe en bak ze onder af en toe roeren bruin
- Voeg de spinazie toe en breng het op smaak met een 1/4 theelepel zout
- Lepel de helft van het spinazie mengsel in de aardappel bodem en voeg de belegen en Parmezaanse kaas toe
- Bedek de bovenkant met het resterende spinazie mengsel
- Klop de eieren met het eiwit, melk, 1/4 theelepel zout, 1/4 theelepel peper en nootmuskaat door elkaar
- Giet het mengsel in de taartvorm en bak de Champignon en Spinazie Quiche nog ongeveer 25 minuten in de oven
- Laat de quiche minimaal 15 minuten afkoelen voor het serveren
Benodigdheden
Oven, taartvorm van ongeveer 25cm doorsnee, keukenmachine
Erg lekker recept, ga het zeker weer maken maar dan wel met wat veranderingen.
Er moeten zeker 4 hele grote aardappelen in of 5 a 6 kleinere, anders krijg je het niet goed gebakken in de koekenpan, ook vult het dan de maag wat meer denk ik.
Het is sowieso een vegetarisch recept, daar kwam ik bij het eten eigenlijk pas achter (lachen…), wel handig omdat in de aanhef erbij te zetten.
De groente is veel te weinig om een mooie vulling te krijgen en dan had ik nog een 23 cm vorm i.p.v. een 25 cm!
Ik had de hoeveelheid champignons al verdubbeld, dat kan ook heel goed met de spinazie, ook heb ik er een teentje knoflook in gedaan.
De gebruikte hoeveelheid zout is aan de ruime kant, juist nu we minder zout moeten eten tegenwoordig.
Gewoon minder zout en meer kruiden erbij.
We hebben lekker gegeten, maar wel met z´n 3-en, voor 4 personen is dit veel te weinig en wij eten echt niet veel.