Champignonsoep
Champignonsoep recept volgens Oma is een romige soep gemaakt van champignons en andere ingrediënten zoals groenten, bouillon en room. De geschiedenis van champignonsoep gaat terug tot het begin van de 20e eeuw, toen het voor het eerst populair werd in Europa en Noord-Amerika.
sinds de oudheid
Champignons werden al sinds de oudheid geconsumeerd en werden beschouwd als een delicatesse in de Franse keuken. In de 19e eeuw begonnen champignons op grote schaal gekweekt te worden en werden ze steeds vaker gebruikt in de keuken. In de vroege 20e eeuw begonnen chefs in Europa en Amerika champignons te gebruiken in soepen, waaronder champignonsoep. De eerste champignonsoeprecepten bevatten vaak andere ingrediënten, zoals kippenbouillon en room. Het wordt nog steeds veel worden gebruikt in moderne versies van het recept.
De populariteit
De populariteit van champignonsoep groeide in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw, toen veel restaurants en hotels het op hun menu’s plaatsten. Tegenwoordig is champignonsoep nog steeds een populaire keuze op veel menu’s over de hele wereld. Het wordt beschouwd als een klassieke soep en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of als hoofdgerecht met brood of andere bijgerechten.
De basis
De basis van champignonsoep is meestal hetzelfde er zijn vele variaties op het recept. Dit is afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeur. Sommige recepten bevatten bijvoorbeeld sherry, tijm of knoflook om extra smaak toe te voegen. Andere recepten gebruiken verschillende soorten champignons, zoals portobello of shiitake. Er zijn ook vegetarische en veganistische versies van het recept, waarbij de room wordt vervangen door kokosmelk of amandelmelk.
De populariteit
De populariteit van champignonsoep is te danken aan de rijke, hartige smaak en de veelzijdigheid van het recept. Het is gemakkelijk aan te passen aan verschillende smaakvoorkeuren en dieetbeperkingen. Het kan worden geserveerd als een lichte maaltijd of als onderdeel van een uitgebreide maaltijd. Champignonsoep is een tijdloze klassieker in de culinaire wereld en zal naar verwachting nog vele jaren populair blijven.
Meer voorgerechten vind je hier. zoals onze tomaten peper soep.
Ingrediënten
- 4 ons champignons, schoongemaakt en grof gesneden
- 2 ons champignons in plakjes gesneden.
- 2 grote uien, grof gesneden
- 1/2 liter bouillon (groente of kippen-)
- 50 gram margarine
- 60 gram gezeefde bloem
- 1 bosje peterselie
- 1 liter volle melk
- zout en peper
Bereidingswijze
Kook de grof gesneden champignons en de uien in de bouillon gedurende ongeveer een half uur. Laat het enigszins afkoelen en pureer het geheel in de keukenmachine*. Neem een pan met een dikke bodem en verhit de boter langzaam totdat deze niet meer bruist. Voeg langzaam de bloem toe en kook het geheel op een laag vuur gedurende ongeveer 3 minuten. Blijf steeds roeren, tot je een blanke, gladde 'roux' hebt. Zet het vuur uit en voeg geleidelijk, onder voortdurend roeren, de melk toe. Breng het aan de kook en roer tot het dikker wordt. Voeg het gepureerde uien/champignon/bouillon mengsel toe en laat 20 minuten langzaam koken. Voeg in de laatste 10 minuten de plakjes champignons en de peterselie toe en breng het geheel goed op smaak met peper en zout.
Benodigdheden
Keukenmachine
Voor hoeveel personen is dit? Lijkt me een heerlijke soep!
Hi Carina,
Het is bijna een liter, dus zeg maar voor 4 personen.
Groetjes
Er mag wat mij betreft bij de 200 Gr. Champignons een bosje Provençaalse kruiden
Toegevoegd worden.Het liefst verse.
Er hoeft dan ook minder zout bij.
De soep gemaakt en…. Heeeeeerlijk!!
Nou, nou dat was smullen en voor herhaling vatbaar.
Margarine is geen boter, ik heb dit dan ook vervangen door pure roomboter.
Geeft zoveel meer smaak en je proeft het verschil.