Bereidingstijd: 75 minuten
Personen: 12
Chocolade Frambozen Mousse Taart ziet er fantastisch uit en smaakt zo mogelijk nog lekkerder. Toegegeven, het is niet het meest eenvoudige recept maar oefening baart kunst! Veel bakplezier!
Ingrediënten
- 550gr pure chocolade
- 6 eetlepels boter
- 7 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- snufje zout
- 75gr bruine suiker
- 550ml slagroom
- 3 eetlepels water
- 4 eetlepels kristalsuiker
- 4 blaadjes gelatine
- 450gr ingevroren frambozen
- 175gr witte chocolade
- 150gr verse frambozen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160°C en vet een springvorm in met een beetje boter
- Laat 200gr van de pure chocolade en de 6 eetlepels boter samen au bain marie smelten
- Scheid ondertussen het eigeel van het eiwit en zet beide even opzij
- Laat de gesmolten chocolade een paar minuten afkoelen en klop vervolgens de vanille extract en de helft van het eigeel door het mengsel
- Klop de helft van het eiwit samen met een snufje zout totdat het begint te schuimen
- Voeg de helft van de bruine suiker toe en mix het tot een glad mengsel
- Voeg de rest van de bruine suiker toe en mix het tot een romig enigszins stijf geheel
- Roer beetje bij beetje voorzichtig het eiwit mengsel door het chocolade mengsel en schep het vervolgens in de springvorm
- Zet de vorm 15 minuten in de voorverwarmde oven en laat het dan minimaal een uur afkoelen in de koelkast
- Klop 300ml van de slagroom stijf en zet het even opzij
- Smelt de rest van de pure chocolade au bain marie
- Breng al roerend 3 eetlepels water en 3 eetlepels van de kristalsuiker aan de kook op matig vuur totdat de suiker is opgelost en het stroperig begint te worden
- Klop de rest van het eigeel in een grote kom
- Voeg al kloppend de stroop toe
- Voeg vervolgens al kloppend de gesmolten chocolade toe
- Roer voorzichtig de slagroom door het mengsel en schenk het over de reeds afgekoelde taartbodem
- Zet de springvorm in de koelkast
- Laat de gelatineblaadjes één voor één 5 minuten weken in een bakje met lauw water
- Pureer ondertussen 3/4 van de frambozen in een keukenmachine
- Zet een zeef op een pan, vul de zeef met het frambozenpuree en druk met een lepel zo veel mogelijk sap uit de puree
- Voeg 1 eetlepel kristalsuiker toe aan het sap en breng het al roerend aan de kook op matig vuur
- Laat in ongeveer 5 minuten de helft van het vocht vervliegen
- Knijp de gelatineblaadjes uit en roer het door de hete frambozensap mengsel en roer totdat de gelatine is opgelost
- Verkruimel de witte chocolade in een kom en schenk het hete mengsel over de chocolade
- Laat het geheel 3 minuten staan en roer het vervolgens goed door elkaar tot een glad geheel
- Klop de rest van de slagroom stijf en schep het voorzichtig door het chocolade-frambozen mengsel
- Schenk het mengsel over de vorige laag chocolademousse in de springvorm en zet het in z'n geheel nog minimaal 3 uur in de koelkast
- Decoreer de taart voor het aansnijden met de verse frambozen
Benodigdheden
Oven, springvorm met een doorsnede van ongeveer 23cm, elektrische mixer, keukenmachine
Hallo ik heb een vraagje
Ik wil een vegatarise taart maken
Wat ik in plaast van eieren gebruikrn en dat de taart ooknow
Gaat rijzen in de oven
Hi Sharda, de eieren zijn onmisbaar in dit recept. Ik zou helaas geen optie weten om het te vervangen.
Likt me een heerlijk recept maar zou graag willen weten hoe lang houdbaar in de koelkast?
Hi Romaike, je kan het afgedekt zeker wel 4 dagen in de koelkast bewaren. Groetjes, Sabine
Hoi Sabine,
Ik heb een vraagje over dit recept. Klopt het dat je 3,5 eiwitten over houdt? Ik vermoed dat het nog door de chocolade of de frambozenmouse moet maar weet het niet zeker.
Hartelijke groet,
Renate
Hi Renate, dit klopt. Je gebruikt alleen een deel van het eiwit voor de eerste laag. Groetjes, Sabine