Bereidingstijd: 60 minuten
Personen: 8
Het afgelopen weekend was mijn beste vriendin jarig en ik besloot daarom om voor haar een lekkere chocoladetaart te bakken. Vroeger maakten we altijd al samen chocoladetaart! Eerlijk gezegd is het recept in der loop der jaren wel iets veranderd. Mijn vriendin is daarentegen niets veranderd, ze is nog steeds dol op ons chocoladetaart recept!
Ingrediënten
- 225gr bloem
- 400gr kristalsuiker
- 100gr cacaopoeder
- 4 theelepels (1 zakje van 16gr) bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 250ml karnemelk
- 125ml zonnebloemolie
- 4 eieren
- 2 theelepels vanille extract
- 250ml hete koffie
- 600gr chocolade
- 50gr boter
- 200gr basterd suiker
- chocolade hagelslag
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C en vet twee ronde taartvormen in met boter
- Zeef de bloem in een grote beslag kom en voeg de kristalsuiker, cacaopoeder, bakpoeder en zout toe en mix het geheel langzaam tot één droge massa
- Doe de karnemelk, zonnebloemolie, 3 eieren, en het vanille extract in een andere beslag kom en klop het rustig tot een geheel
- Voeg het natte mengsel toe aan het droge met een mixer op de laagste stand
- Voeg vervolgens de koffie toe en mix het tot een gladde massa
- Verdeel het beslag over de twee taartvormen en bak het 35 minuten in de oven
- Laat het geheel 30 minuten in de vorm afkoelen, haal het vervolgens uit de vorm en laat het volledig afkoelen
- Verbrokkel ondertussen de chocolade in stukken en smelt het bain-marie boven een pan met kokend water
- Roer tot al het chocolade is gesmolten en laat het afkoelen tot kamertemperatuur
- Klop de boter in een beslag kom met een mixer tot deze zacht is geworden
- Voeg de eidooier van 1 ei en de vanille toe en mix het geheel voor 3 minuten
- Voeg geleidelijk de basterd suiker toe met de mixer op de laagste stand en mix tot een gladde romige massa ontstaat
- Mix als laatste de chocolade rustig door het mengsel en smeer ongeveer 3/4 deel meteen op de bovenkant van de twee afgekoelde taarten
- Plaats de twee taarten op elkaar en smeer de rest van de chocolade afwerking op de zijkant van de taart
- Bestrooi de taart als laatste met chocolade hagelslag
Details
Tip: Voor de chocolade afwerking kan je pure of melk chocolade gebruiken afhankelijk van je smaak.
Benodigdheden
Oven, ronde taartvormen (ongeveer 20cm doorsnede), mixer
Wat voor basterdsuiker gebruik je? Bruine, lichtbruine of witte?
Hi Bea, ik heb zelf witte basterdsuiker gebruikt maar je kan ook prima bruine basterd suiker gebruiken. Groetjes!
Zijn de oventemperaturen die je noemt in je recepten voor een elektrische oven of heteluchtoven?
Hoi Marianne, De temperaturen zijn voor de heteluchtoven. Groetjes, Sabine
Samen met mijn dochter gemaakt. De taart is machtig maar heerlijk 🙂
Gaan we zeker nog een keer maken.
Moet er een eidooier in de botercrème? In eidooiers kan toch samonella zitten?
De kans dat er Salmonella in het ei zit is behoorlijk minimaal te noemen. Als je het toch ziet als een risico kan ik je aanraden om gepasteuriseerd eigeel te kopen als alternatief.
taart gemaakt, de vulling was veel te dik en hard, ik heb er 2 dl warme room moeten aan toevoegen en dan had ik een smeerbaar mengsel.
ze was heerlijk