Ciabatta brood recept

Ciabatta brood
Voorbereiding: +/- 30 minuten
Bereidingstijd: >120 minuten
Personen: 2 broden

Dit van oorsprong Italiaans brood is heerlijk met beleg bij de lunch, met soep of gewoon met wat (kruiden) boter. Je hebt er wat werk aan maar het resultaat is dat zeker waard.

Ingrediënten

  Voor de spons:
 • 1 kopje bloem
 • 1/8 tl gist
 • 125 ml water op kamertemperatuur
 • Voor het deeg:
 • 2 kopjes bloem
 • 1 1/2 tl zout
 • 1/2 tl gist
 • 180 ml water op kamertemperatuur
 • 60 ml melk op kamertemperatuur

Bereidingswijze

 1. Maak de spons: doe de bloem, de gist en het water in een kom en roer dit goed. Bedek de kom met plastic en laat dit staan op kamertemperatuur voor 8-24 uur.
 2. Maak het deeg: doe de spons en alle ingrediënten voor het deeg in een elektrische mixer en kneed dit voor 10 min. totdat er een plakkerig deeg ontstaat. Doe het deeg in een grote kom en bedek het met plastic voor 1 uur totdat het deeg 2 keer zo groot is.
 3. Pak een spatel en vouw het deeg over zich zelf heen, zodat het ene uiteinde op het andere uiteinde van het deeg komt te liggen. Draai de kom 90 graden en herhaal dit. Draai de kom en vouw het nog 6 keer (8 keer in totaal). Bedek de kom met plastic en laat het 30 minuten lang staan.
 4. Herhaal het vouwen zoals in #3, bedek de kom opnieuw en laat het weer 30 minuten lang staan.
 5. Zet een uur voor het bakken de oven op 225 graden en zet het ovenrek net onder de middenpositie.
 6. Bestrooi je aanrecht met flink wat bloem en leg het deeg hier op, zonder al het lucht uit het deeg te drukken. Bestuif ook de bovenkant van het deeg met wat bloem en snijd het deeg nu in 2 gelijke stukken. Bestuif je handen nu heel goed met bloem en vorm het deeg nu in rechthoeken van 30 bij 15 cm. Vouw de kortere zijden van het deeg nu richting het midden en laat ze overlappen zoals je een brief in drieën vouwt zodat je 2 rechthoeken van 15 bij 7,5 cm hebt. Leg de ongebakken broden nu op een bakplaat en bedek ze met een theedoek. Laat ze nu nog 30 min. rijzen.
 7. Rek het deeg nu wat meer in de lengte uit zodat ze ongeveer 30 cm lang worden. Besproei de broden met wat water en bak de broden 15-20 minuten in de oven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here