Franse uiensoep recept
Franse uiensoep recept, of soupe à l’oignon, is een iconisch gerecht uit de Franse keuken. Het is een hartige soep gemaakt van uien, bouillon, brood en kaas. De geschiedenis van Franse uiensoep gaat terug tot de Romeinse tijd, toen uien al een belangrijk onderdeel waren van de Romeinse keuken. Uien werden beschouwd als een krachtig voedingsmiddel dat energie gaf en het lichaam verwarmde, waardoor ze populair waren bij soldaten en boeren.
goedkope en voedzame maaltijd
Tijdens de middeleeuwen werd uiensoep vaak gegeten door de arme mensen het is een goedkope en voedzame maaltijd. Het was een manier om restjes brood en groenten te gebruiken en het was gemakkelijk te maken op open vuur. Tijdens de 18e eeuw werd uiensoep populairder onder de Franse aristocratie. Vaak word het geserveerd als voorgerecht bij diners en gala’s. Uiensoep was zelfs een favoriet gerecht van koning Louis XV.
In de 19e eeuw, met de opkomst van de industrie en de verbetering van transport, werd uiensoep populairder in heel Frankrijk. Ook begon het ook buiten de landsgrenzen bekendheid te krijgen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd uiensoep opnieuw populair in Frankrijk omdat het een goedkope en voedzame maaltijd was tijdens moeilijke tijden. Soldaten en burgers aten het vaak als een manier om warm te blijven in de koude winters.
wereldwijd bekend
Tegenwoordig is uiensoep wereldwijd bekend en is het een van de meest iconische gerechten uit de Franse keuken. Vaak geserveerd in Franse bistro’s en restaurants en is geliefd om zijn rijke smaak en eenvoudige ingrediënten. In zijn meest klassieke vorm wordt Franse uiensoep gemaakt met uien, bouillon, witte wijn, brood en gruyèrekaas. Het is een stevig en vullend gerecht dat perfect is voor koude winteravonden. Het kan het hele jaar door genoten worden.
Probeer ook een van onze Andere soep recepten zoals mijn tomaten pepersoep.
klik hier voor gratis kookboeken.
Franse Uiensoep recept, een heerlijke hartige soep. Het karameliseren van de uien zorgt voor een nog rijkere smaak beleving. Bon appétit!
Ingrediënten
- 1 liter groentebouillon
- 50gr boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1kg uien, in ringen gesneden
- 2 eetlepels bruine basterd suiker
- 4 teentjes versnipperde knoflook
- 2 eetlepels bloem
- 250ml droge witte wijn
- 6 stukjes stokbrood
- 150gr geraspte Gruyère kaas
Bereidingswijze
- Doe de groentebouillon in een steelpan en breng het op laag vuur rustig aan de kook. Laat het vervolgens op laag vuur zachtjes koken
- Smelt ondertussen de boter met de olie in een grote koekenpan met dikke bodem
- Voeg de uien toe en fruit het met de deksel op de pan gedurende 10 minuten tot ze glazig zijn Voeg de suiker toe en bak het nogmaals 15 minuten onder regelmatig roeren tot de ui gekarameliseerd is. Let goed op dat de uiringen aan het einde niet verbranden en matig zonodig het vuur
- Voeg de knoflook voor de laatste paar minuten toe, zeef de bloem door het mengsel en roer alles goed door
- Verhoog het vuur en voeg al roerend de wijn toe, gevolgd door de hete bouillon
- Dek de soep af en laat gedurende 15 minuten staan
- Voor het serveren rooster het brood even onder een gril en schep de soep in vuurvaste kommen
- Leg een stuk stokbrood op de soep en bestrooi deze met de geraspte kaas
- Zet de kop soep met brood en kaas onder de gril tot het kaas gesmolten is
- Et voilà! Bon appetit!
Details
De Gruyère kaas in dit soep recept is eventueel te vervangen door een andere oude kaas.
Ikbhebbsterk het idee, dat het niet klopt om de soep continu af te dekken. Zeker niet na het toevoegen van wijn.
Soep kan alleen wat indikken als de deksel eraf is.. ?