klik hier voor meer recepten met bloemkool
Geroosterde bloemkool
Geroosterde bloemkool is een eenvoudig te bereiden en smakelijk gerecht dat steeds populairder wordt. Het is een heerlijke manier om van deze gezonde groente te genieten en het is geschikt voor mensen met verschillende diëten, zoals veganisten, vegetariërs en mensen die gluten of zuivelvrij eten.
Om geroosterde bloemkool te maken, moet je de bloemkool in kleine stukjes snijden en ze vervolgens in een kom doen. Giet er vervolgens olijfolie over en voeg zout, peper en eventueel andere kruiden naar smaak toe. Mix alles goed en leg de bloemkoolstukjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Rooster de bloemkool in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gedurende ongeveer 20-25 minuten, of totdat de bloemkool mooi bruin en krokant is.
Geroosterde bloemkool kan op verschillende manieren worden geserveerd. Het kan als bijgerecht worden gegeten bij bijvoorbeeld gebakken kip of vis, of als onderdeel van een salade. Geroosterde bloemkool is ook een smakelijke toevoeging aan een wrap of sandwich. Sommige mensen maken er zelfs een gezonde snack van en eten het als tussendoortje.
Naast het feit dat het lekker is, heeft het ook vele gezondheidsvoordelen. Het is een uitstekende bron van vitamine C, K en foliumzuur en bevat ook verschillende mineralen zoals calcium, kalium en magnesium. Het bevat ook weinig calorieën en koolhydraten, waardoor het een goede keuze is voor mensen die een gezonde levensstijl willen volgen.
Er zijn ook veel variaties op het basisrecept. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld kerriepoeder, komijn of paprikapoeder toe om de smaak te versterken. Anderen mengen de geroosterde bloemkool met andere groenten, zoals wortels, zoete aardappelen of broccoli. Je kunt ook knoflook of ui toevoegen voor extra smaak.
Kortom, het is een heerlijk en gezond gerecht dat gemakkelijk te bereiden is. Het is een geweldige manier om van deze gezonde groente te genieten en het past bij veel verschillende soorten maaltijden. Probeer het eens en ontdek zelf hoe lekker geroosterde bloemkool kan zijn!
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool
- 3 el olijfolie
- 1 tl kerriepoeder
- 1/2 tl zout
- 1/4 tl peper
- 1/2 tl knoflookpoeder
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de bloemkool in roosjes en leg deze op de bakplaat. Besprenkel de bloemkool met olijfolie en bestrooi met de kruiden. Hussel alles door elkaar zodat al de bloemkoolroosjes bedekt worden. Verdeel de bloemkool gelijk over de bakplaat zo dat ze allemaal de bakplaat aanraken.
- Bak de bloemkool 25-30 minuten in de oven of totdat je er makkelijk met een vork in kan prikken. Serveer direct.