De taart
De taart van courgette en champignons is een heerlijk vegetarisch gerecht dat perfect is voor een lichte lunch en of een smakelijk diner. Deze taart zit boordevol smaak en is een geweldige manier om courgette en champignons te gebruiken in een hartig gerecht. Hier is alles wat je moet weten over deze verrukkelijke taart.
De basis
De basis van de taart wordt gemaakt van een eenvoudig zelfgemaakt deeg, bestaande uit bloem, boter, zout en water. Het deeg wordt uitgerold en in een taartvorm geplaatst om de basis van de taart te vormen. De taartbodem wordt blind gebakken om een knapperige en licht gouden korst te krijgen.
de vulling
Voor de vulling worden courgette en champignons gebruikt. Snij de courgette in dunne plakjes en bak het kort in een pan met wat olijfolie en om het iets te verzachten. Snijd ook de champignons in plakjes en samen met de courgette gebakken tot ze zacht en lichtbruin zijn. Knoflook en ui worden toegevoegd voor extra smaak.
Een romige vulling wordt gemaakt door eieren, melk, room, geraspte kaas en kruiden te mengen. Vaak worden er kruiden zoals tijm, rozemarijn en peterselie gebruikt om de taart op smaak te brengen. Het champignon-courgette mengsel wordt over de taartbodem verspreid en de romige vulling wordt er overheen gegoten.
Hoelang in de oven?
Bak de taart vervolgens in de oven tot de vulling is gestold en de bovenkant goudbruin is. Dit duurt meestal ongeveer 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de oven. De taart wordt uit de oven gehaald en laat even afkoelen voordat deze wordt geserveerd.
Serveren
De taart van courgette en champignons is een heerlijk gerecht dat geschikt is voor vegetariërs en voor liefhebbers van hartige taarten. De combinatie van de knapperige taartbodem en de zachte courgette en champignons en de romige vulling zorgt voor een smaakvolle en bevredigende maaltijd. Serveer de taart warm of op kamertemperatuur als hoofdgerecht of bijgerecht en geniet van de heerlijke smaken en texturen van dit fantastische gerecht!
Mijn vriendin is een grote fan van hartige taarten! Wanneer ik bij haar kom lunchen tovert ze altijd weer een andere variant tevoorschijn. Dit recept voor Hartige Taart van Courgette en Champignons is gebaseerd op één van haar baksels. Eerlijk is eerlijk! Ik heb het hier en daar een klein beetje aangepast om er toch een eigen draai aan te geven. Veel bakplezier!
Ingrediënten
- klontje boter
- 1 ui, in blokjes gesneden
- 300gr mais
- 2 courgettes, in dunne plakjes gesneden
- 225gr champignons, in plakjes gesneden
- 2 theelepels gedroogde basilicum
- 3 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel zout
- 150gr geraspte Mozzarella kaas
- 150gr geraspte belegen kaas
- 3 losgeklopte eieren
- 10 blaadjes verse basilicum, fijngehakt
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190°C
- Verhit de boter in een grote diepe koekenpan op matig hoog vuur en voeg de ui, mais, courgette en champignons toe
- Bak het geheel ongeveer 5 minuten en haal de pan vervolgens van het vuur
- Voeg de basilicum, oregano en zout toe en meng het door elkaar
- Voeg vervolgens de kaas (houd 1/4 achter voor later) en het losgeklopte ei toe
- Bekleed een taartvorm met bakpapier en schep het mengsel in de vorm
- Strooi de 1/4 kaas over het mengsel en bak het gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven
- Laat de taart 15 minuten afkoelen vóór het aansnijden
Details
Tip: In dit recept besprenkel ik de taart met verse basilicum. Waneer je meer van koriander of tijm houd kan je dat ook prima gebruiken.
Benodigdheden
Oven, taartvorm (ongeveer 22cm doorsnede)