klik hier voor meer taart recepten
Honing appelgebakjes zijn een populaire zoete lekkernij in Nederland. Deze gebakjes worden vaak gemaakt van bladerdeeg, stukjes appel, honing en kaneel, en worden vaak bestrooid met poedersuiker.
Wat betreft de voedingswaarde, zijn honing appelgebakjes niet bijzonder voedzaam en moeten ze met mate worden geconsumeerd. De exacte voedingswaarde hangt af van het gebruikte recept en ingrediënten, maar over het algemeen bevatten deze gebakjes veel calorieën, koolhydraten en suiker.
Het is niet bekend waar honing appelgebakjes precies vandaan komen, maar vergelijkbare gebakjes zijn te vinden in heel Europa. Het is daarom waarschijnlijk dat de Nederlandse versie van deze lekkernij door de tijd heen is geëvolueerd onder invloed van andere culturen en keukens.
Een theorie is dat honing appelgebakjes zijn geïnspireerd door de Franse tarte Tatin, een klassiek dessert gemaakt van gekarameliseerde appels. Een andere mogelijkheid is dat de gebakjes zijn beïnvloed door de Joodse appeltaarten, die aan het eind van de 19e en het begin van de 20e eeuw door Joodse immigranten naar Nederland werden gebracht.
Ondanks de onzekere herkomst van honing appelgebakjes zijn ze een geliefde lekkernij geworden in Nederland. Ze worden vaak geserveerd op speciale gelegenheden of als zoete lekkernij bij de koffie of thee.
Hoewel honing appel gebakjes niet bijzonder voedzaam zijn, kunnen ze een heerlijke traktatie zijn voor wie van zoete lekkernijen houdt. Bij zoete snacks is het belangrijk om ze met mate te consumeren en een gezonde en evenwichtige voeding te handhaven.
Honing Appel Gebakjes zijn heerlijk met een bolletje vanille ijs als nagerecht! Ze zijn niet moeilijk te maken en het kost relatief weinig tijd. Veel kookplezier!
Ingrediënten
- 60gr amandelen, grof gehakt
- 1 groene appel (Granny Smith)
- 1,5 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels boter
- 250gr kristalsuiker
- 4 eetlepels honing
- een snufje zout
- 150gr bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel kaneelpoeder
- 1/2 theelepel zout
- 110gr boter
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eieren
- 60ml volle melk
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160°C
- Vet 6 kleine ronde porseleinen schaaltjes in met boter en plaats ze op een bakplaat
- Verdeel de gehakte amandelen over de schaaltjes
- Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij het in stukjes
- Doe de stukjes appel in een glazen kom, voeg een eetlepel citroensap toe en zet het even aan de kant
- Smelt 2 eetlepels boter in een steelpan op middel hoog vuur en voeg 100gr kristalsuiker, de honing en een snufje zout toe
- Breng het geheel onder af en toe roeren aan de kook
- Kook het geheel voor ongeveer 5 minuten tot het lichtbruin van kleur wordt
- Voeg een halve eetlepel citroensap toe en roer het goed door
- Haal de pan van het vuur en verdeel de honing karamelsaus over de 6 schaaltjes. Wacht niet te lang want de karamel stolt snel
- Verdeel ook de stukjes appel over de schaaltjes en zet ze opzij
- Mix de bloem samen met de bakpoeder, kaneelpoeder en 1/2 theelepel zout in een grote kom
- Klop 110gr boter in een andere kom in ongeveer 2 minuten tot een glad geheel en voeg vervolgens de vanille extract en de rest van de suiker (150gr) toe
- Klop het mengsel nogmaal in 3 minuten tot een gladde massa
- Voeg één voor één de eieren toe en mix het tot een geheel
- Zet de mixer op de laagste stand en mix de melk door het mengsel
- Voeg als laatste de bloem toe en mix het geheel in ongeveer 30 seconden tot een glad beslag
- Verdeel het beslag over de 6 schaaltjes en strijk de bovenkant glad met de rand
- Zet de schaaltjes 35 minuten in de voorverwarmde oven en test met een satéprikker of de honing appel gebakjes gaar zijn
- Haal onmiddellijk en mes rondom de binnenkant van de schaaltjes zodat de gebakjes loskomen van de rand
- Zet de schaaltjes omgekeerd elk op één schoteltje en haal het schaaltje van het gebakje zodat het uiteindelijk omgekeerd op het schoteltje staat (met de appel honing laag naar boven)
Details
Tip: Serveer de Honing Appel Gebakjes met een bolletje vanille ijs als nagerecht.
Benodigdheden
Oven, kleine ronde porseleinen schaaltjes (ramekins), elektrische mixer