Indiase Curry recept

0
7083
indiase-curry-recept
indiase-curry-recept
Bereidingstijd: 70 minuten
Personen: 8

De geschiedenis van Indiase curry gaat terug tot meer dan 4000 jaar geleden, toen er al kruiden werden gebruikt in de Indiase keuken. De vroegste bewijzen van het gebruik van kruiden dateren uit de tijd van het Indus-vallei beschaving (ca. 2600-1900 v.Chr.). Het gebruik van kruiden zoals gember, knoflook, mosterdzaad, koriander en kurkuma was toen al wijdverspreid.

In de middeleeuwen werd de Indiase keuken verrijkt door invloeden uit het buitenland. Met name de Mughals, die in de 16e eeuw India veroverden, brachten hun eigen culinaire tradities mee, zoals het gebruik van noten en gedroogde vruchten in gerechten. De Mughals introduceerden ook het gebruik van room en yoghurt in sauzen.

In de 18e en 19e eeuw werd India gekoloniseerd door de Britten, die een grote invloed hadden op de Indiase keuken. Ze brachten hun eigen gerechten mee, zoals curry’s, die waren geïnspireerd door de Indiase kruidige stoofpotten die ze hadden geproefd. De Britten hebben waarschijnlijk ook het idee van het gebruik van vlees in curry’s geïntroduceerd, dat eerder niet zo gebruikelijk was in India.

Tegenwoordig is curry een van de meest populaire gerechten in India en is het ook wereldwijd bekend geworden. Er zijn talloze varianten van curry, afhankelijk van de regio en de gebruikte ingrediënten. Curry’s kunnen worden gemaakt met vlees, vis of groenten, en er zijn talloze combinaties van kruiden en specerijen die kunnen worden gebruikt.

Klik hier voor meer recepten uit india

Imponeer met deze garam masala gekruide Indiase Curry recept met paprika, kokos en verse koriander.

Ingrediënten

  • 6 eetlepels garam masala poeder
  • 2 eetlepels gember pasta
  • 2 eetlepels knoflook pasta
  • 500gr yoghurt
  • 4 uien, 2 fijngesnipperd en 2 in grove ringen gesneden
  • 2 in grote stukken gesneden rode paprika's
  • 1,25kg kippedijen zonder vel, in grote stukken gesneden
  • 1 theelepel olijfolie
  • een grote bos verse koriander, fijngehakt
  • 3 theelepels chilipoeder
  • 680ml passata (tomatensaus)
  • 160ml kokosmelk

Bereidingswijze

  1. Meng de helft van de garam masala en 1 eetlepel elk van de pasta in een zeer grote kom en voeg driekwart van de yoghurt en wat zout toe
  2. Voeg de uiringen, paprika en de kip toe en laat het een nacht afgedekt marineren in de koelkast
  3. Verwarm de oven voor 220 Celcius
  4. Fruit de gesnipperde uien in de olie glazig en voeg de resterende garam masala, pasta's, de koriander en chilipoeder toe
  5. Kook gedurende 1 minuut, roer dan 100ml water en de passata erdoor. Laat het gedurende 15 minuten sudderen
  6. Voeg vervolgens de kokosmelk en de resterende yoghurt toe
  7. Verdeel de kip en groenten op een bakplaat en bak het geheel gedurende 20 minuten gaar in de oven
  8. Meng de kip en groenten met de saus, garneer het met verse koriander en serveer het met rijst

Details

Garam masala poeder kan je bij de meeste grote supermarkten vinden bij de kruiden.

Passata wordt verkregen door verse tomaten te persen, te verhitten om gisting tegen te gaan, en door het vloeibare gedeelte met het tomatenvlees te scheiden van de zaadjes en pellen. Het is vrij gemakkelijk verkrijgbaar bij de meeste grote supermarktketens.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here