Indiase Kip Stoofpotje

2
8197
indiase-kip-stoofpotje
indiase-kip-stoofpotje
Bereidingstijd: 25 minuten
Personen: 4

Indiase kip stoofpotje

Het Indiase kip stoofpotje is een populair en heerlijk gerecht in de Indiase keuken. Het heeft een lange geschiedenis en is door de eeuwen heen geëvolueerd tot wat het nu is. Hoewel het moeilijk is om precies te zeggen hoe oud het recept is, kunnen we aannemen dat kipstoofpotjes al eeuwenlang in India worden gemaakt.

India

In de 6e eeuw was India een bloeiende beschaving met een rijke culinaire traditie. Het land was verdeeld in verschillende koninkrijken en elke regio had zijn eigen keuken en smaak. In die tijd waren de gerechten eenvoudig en werden ze bereid met de beperkte ingrediënten die beschikbaar waren. Er waren geen speciale kooktechnieken of apparatuur, dus het koken was eenvoudig en rechttoe rechtaan.

Hoe maak je kip stoofpotjes

Het stoofpotje is echter een kooktechniek die al eeuwenlang bestaat en wordt gebruikt om taaie stukken vlees mals te maken en de smaken te laten mengen. Het kip stoofpotje is dan ook een logische keuze voor een heerlijk en voedzaam gerecht in die tijd.

Door de eeuwen heen is de Indiase keuken beïnvloed door verschillende culturen en tradities. Het land heeft veel veroveringen en invasies meegemaakt, waaronder die van de Mogols, de Perzen en de Britten. Deze invloeden hebben geleid tot de ontwikkeling van nieuwe gerechten en smaken.

Het kip stoofpotje is geen uitzondering. Het is geëvolueerd door de eeuwen heen en heeft verschillende stijlen en regionale variaties ontwikkeld. De basis van het gerecht is echter nog steeds hetzelfde: stukjes kip die worden gestoofd in een saus van tomaten, uien, kruiden en specerijen.

Een van de meest populaire kip stoofpotjes in de Indiase keuken is “Murgh Korma”. Het is een mild en romig gerecht dat wordt gemaakt met kip, yoghurt, amandelen, cashewnoten, rozijnen en een mix van kruiden zoals kardemom, kaneel en kruidnagel. Het gerecht wordt meestal geserveerd met rijst of naanbrood.

Een ander populair kip stoofpotje is “Chicken Vindaloo”. Dit gerecht komt oorspronkelijk uit Goa, een regio in het zuidwesten van India. Het wordt gemaakt met kip, azijn, rode chilipepers, knoflook, gember en een mix van kruiden. Het gerecht is pittig en heeft een lichtzure smaak.

Kip stoofpotjes

Er zijn nog veel meer kip stoofpotjes in de Indiase keuken, elk met hun eigen unieke smaken en ingrediënten. Wat ze echter gemeen hebben, is de heerlijke combinatie van zachte, malse kip en een rijke, smaakvolle saus.

In de moderne tijd is het koken en bereiden van kip stoofpotjes veel gemakkelijker geworden.

 

klik hier voor meer recepten met kip.

Indiase Kip Stoofpotje, een heerlijk kruidig pittig recept uit het oosten! Erg lekker en redelijk gemakkelijk te bereiden. Veel kookplezier!

Ingrediënten

  • 2 theelepels sambal
  • 2,5cm verse gember, fijngehakt
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1 eetlepel garam masala poeder
  • 2 uien, in dunne ringen gesneden
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • 1 kilo kippenpoten
  • 5 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje
  • 500ml kokosmelk
  • 500ml kippenbouillon
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • klein handje verse koriander

Bereidingswijze

  1. Meng de sambal samen met de gember, knoflook, zout, kurkuma en garam masala in een kleine kom
  2. Fruit de uiringen in de plantaardige olie voor ongeveer 3 minuten
  3. Voeg de kruidenmix toe en roer het goed door
  4. Voeg de kippenpoten toe en bak deze gaar op laag vuur
  5. Voeg de kruidnagels en het kaneelstokje toe en laat het nog een paar minuten staan op laag vuur
  6. Roer vervolgens de kokosmelk door het geheel en breng het aan de kook
  7. Voeg de kippenbouillon en witte wijnazijn toe en breng het opnieuw aan de kook
  8. Verwijder de kruidnagels en het kaneelstokje en garneer het geheel met verse koriander voor het serveren

Details

Tip: Serveer de dit recept met rijst en verse groenten zoals broccoli en sperzieboontjes.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here