Bereidingstijd: 65 minuten
Personen: 12
Karamel Cupcakes, leuk om te maken en nog leuker om op te eten! Veel bakplezier!
Ingrediënten
- 200gr bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 6 eetlepels ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 100gr bruine suiker
- 50gr kristalsuiker
- 2 grote eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 125ml plus 2 eetlepels melk
- 200gr kristalsuiker
- 5 eetlepels ongezouten roomboter, in blokjes gesneden
- 1/2 eetlepel zeezout
- 125ml slagroom
- 325gr ongezouten boter
- eiwit van 5 grote eieren
- 250gr kristalsuiker
- 2 theelepels vanille extract
- snufje zout
Zoute Karamel Saus
Meringue Room
Bereidingswijze
- Bekleed een muffin bakvorm met 12 cupcake vormpjes en verwarm de over voor op 180ºC
- Neem een middelgrote kom en meng de bloem met de bakpoeder en zout. Zet het even opzij
- Doe de roomboter, bruine suiker en kristalsuiker in een kom en mix het geheel
- Voeg al kloppend de eieren één voor één toe
- Voeg de vanille extract toe en meng het geheel door
- Voeg vervolgens het bloemmengsel en de melk toe en begin en eindig met het toevoegen van het bloemmengsel
- Wees voorzichtig met het beslag en meng het goed door elkaar om klonteren te voorkomen
- Verdeel het beslag gelijkmatig tussen de 12 cupcake vormpjes en plaats de vormpjes in de oven en bak het 20 tot 25 minuten
- Controleer of ze gaar zijn doormiddel van een satéprikker in het midden van een cupcake te steken. Als die er weer schoon uitkomt zijn de cupcakes gaar
- Laat de cupcakes 5 minuten staan
- Terwijl de cupcakes afkoelen is het tijd om de karamel saus voor te bereiden
- Pak een middelgrote steelpan en verwarm de suiker op matig hoog vuur onder voortdurend roeren (met een garde of houten lepel)
- Blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost en er geen klontjes meer overblijven. De suiker moet een goudbruine kleur hebben
- Voeg de boter toe aan de suiker en roer het geheel tot de boter volledig gesmolten is
- Verhit het mengsel tot deze begint te borrelen en voeg dan de zout toe
- Roer het even door en klop vervolgens de slagroom er langzaam doorheen
- Blijven roeren tot de slagroom volledig is opgenomen en glad is
- Laat de saus afkoelen voordat je ze verdeelt over de cupcakes
- Snij ondertussen een klein stukje deeg uit het midden van elke cupcake
- Vul vervolgens het midden van elke cupcake met de karamelsaus door middel van een spuitzak met ronde opening. Zet de cupcakes opzij
- Haal de boter uit de koelkast en snij het in blokjes
- Doe het eiwit en de kristalsuiker in een metalen kom (van de keukenmachine) en plaats deze boven een pan met heet water (niet kokend)
- Klop zachtjes tot de suiker is opgelost en de eiwitten enigszins warm zijn
- Mix nu het geheel in een keukenmachine met de garde opzet stuk tot de eiwit glanzend is en de bodem van de kom neutraal aanvoelt bij aanraking (niet meer warm). Dit kan vrij lang duren
- Mix nu het mengsel met een menghaak op een lage snelheid door elkaar en voeg de boterblokjes één voor één toe
- Meng het geheel tot een gladde massa
- Voeg de vanille en zout toe en klop het nog even door
- Vul een grote spuitzak voorzien van een ster opening en spuit de merengue op elke cupcake
- Besprenkel de karamel cupcakes met de resterende karamelsaus
- Zet de cupcakes terug in de koelkast totdat ze klaar zijn om te serveren
Benodigdheden
Oven, muffin bakvorm, 12 cupcake vormpjes, keukenmachine, spuitzak