Bereidingstijd: 180 minuten
Personen: 12
Kerstham met Glazuur van Ananas is een echte kersttraktatie! Langzaam garend, ingesmeerd met ananasglazuur krijgt deze beenham een fantastische smaak! Veel kookplezier!
Ingrediënten
- 1 beenham van ongeveer 4 kilo
- 350ml water
- 250ml ananassap
- 1 theelepel mosterdzaad
- 4 kruidnagels
- 1 verse ananas in blokjes gesneden
- 50gr boter
- 100gr bruine suiker
- 2 eetlepels grove mosterd
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Verwijder het vel/zwoerd tot 10cm van het einde van het bot en verwijder het overtollig vet met een scherp mes
- Doe het water, ananassap, mosterdzaad, en kruidnagels in een grote diepe ovenschaal
- Leg de ham op een rooster boven de schaal en dek geheel af met folie
- Bak de beenham 2 uur in de oven
- Pureer ondertussen de ananas in een keukenmachine
- Smelt de boter in een steelpan en voeg de suiker toe
- Voeg de gepureerde ananas en de mosterd toe
- Roer het geheel goed door elkaar en haal het glazuurmengsel van het vuur
- Haal het vlees na 2 uur uit de oven en laat het even uitlekken
- Kerf met een scherp mes een ruitjespatroon in de ham
- Bestrijk de beenham met de helft van het glazuur en zet de ham terug in de oven op 210°C
- Bak het onbedekt 40 minuten en bestrijk de ham elke 10 minuten met de rest van het glazuur
Details
Tip: Serveer de Kerstham met Glazuur van Ananas warm of koud in plakjes gesneden.
Benodigdheden
Oven, ovenschaal, keukenmachine