Lamskoteletten met Granaatappel en Bloemkoolpuree

0
2131
lamskoteletten-met-granaatappel-en-bloemkool-puree
lamskoteletten-met-granaatappel-en-bloemkool-puree
Bereidingstijd: 40 minuten
Personen: 4

Klik hier voor meer hoofdgerechten

 

Lamskoteletten gaan terug tot in de oudheid, waar lamsvlees al werd gegeten door verschillende culturen zoals de Grieken, Romeinen en Perzen. Lamskoteletten waren een delicatesse en werden vaak geassocieerd met feestelijke gelegenheden en speciale diners.

In de loop der tijd zijn lamskoteletten een populair gerecht gebleven in verschillende delen van de wereld. Ze worden vaak bereid met verschillende kruiden en specerijen om de unieke smaak van lamsvlees te benadrukken. Lamskoteletten worden vaak gegrild, gebakken of geroosterd en worden vaak geserveerd met verschillende bijgerechten, zoals aardappelen, groenten en sauzen.

Wat betreft de gezondheidsaspecten van lamskoteletten, zijn ze een goede bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Lamsvlees is rijk aan eiwitten van hoge kwaliteit, wat belangrijk is voor de opbouw en het behoud van spieren. Het bevat ook belangrijke vitamines zoals vitamine B12, dat essentieel is voor de werking van het zenuwstelsel, en zink, dat een rol speelt bij het immuunsysteem en de stofwisseling.

Lamsvlees bevat ook vetten, waarvan een groot deel onverzadigde vetten zijn. Hoewel vetten in matige hoeveelheden belangrijk zijn voor een gezond dieet, kan overmatige consumptie van verzadigde vetten in lamsvlees bijdragen aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om lamsvlees te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en te letten op de portiegrootte.

Het is ook belangrijk om te kiezen voor kwalitatief lamsvlees van een betrouwbare bron om de kwaliteit en veiligheid te waarborgen. Biologisch en grasgevoerd lamsvlees wordt vaak beschouwd als een gezondere optie, omdat het minder blootgesteld is aan antibiotica en hormonen en over het algemeen een hoger gehalte aan omega-3-vetzuren heeft.

In conclusie, lamskoteletten hebben een rijke geschiedenis als een geliefd gerecht in verschillende culturen en zijn een goede bron van eiwitten, vitamines en mineralen. Het is echter belangrijk om lamsvlees te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en te letten op de kwaliteit en portiegrootte voor een gezonde voeding.

Lamskoteletten met Granaatappel en Bloemkoolpuree, wat een prachtig hoofdgerecht voor tijdens een luxe diner! Imponeer je vrienden en familie met dit relatief eenvoudig recept! Veel kookplezier!

Ingrediënten

  • 4 lamskoteletten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout en peper naar smaak
  • 2 teentjes gepreste knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 250ml+125ml granaatappelsap
  • 2 eetlepels granaatappel/cranberry jam
  • 1 theelepel chilipeper
  • 1 theelepel mosterdzaad
  • 4 eetlepel fijngesneden verse munt
  • 1 bloemkool
  • 1 eetlepel boter
  • 125ml kookroom
  • 125ml groentebouillon
  • 1 theelepel Djintan (gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 100gr granaatappel pitjes

Bereidingswijze

  1. Doe de lamskoteletten in een schaal, besprenkel het met olijfolie en bestrooi het met zout en peper naar smaak
  2. Voeg de knoflook, rozemarijn en 250ml granaatappelsap toe en dek de schaal af met plastic folie
  3. Zet de schaal een nacht in de koelkast
  4. Breng de volgende dag de granaatappel/cranberry jam, chilipeper, mosterdzaad, 2 eetlepels van de fijngesneden munt en 125ml granaatappelsap in een steelpan aan de kook
  5. Laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur zodat ongeveer de helft van het vocht verdampt
  6. Zet de granaatappel saus opzij
  7. Was ondertussen de bloemkool en snij deze in stukken
  8. Kook de bloemkool ongeveer 10 mintuten in ruim water
  9. Laat de bloemkool uitlekken en pureer het vervolgens met een staafmixer
  10. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloemkoolpuree toe
  11. Voeg de kookroom, bouillon en Djintan en paprikapoeder toe en roer het goed door elkaar
  12. Haal de pan van het vuur en zet het opzij
  13. Haal de lamskoteletten uit de marinade en bak beide kanten op hoog vuur in 2 minuten bruin
  14. Smeer ze vervolgens in met de granaatappel saus, matig het vuur en bak beide kanten nogmaals 3 tot 4 minuten afhankelijk van de dikte van de koteletten
  15. Verwarm ondertussen de bloemkoolpuree en granaatappel saus
  16. Plaats een grote lepel bloemkoolpuree in het midden van een bord en plaats een kotelet op de puree
  17. Schenk een beetje saus over de lamskotelet en garneer het geheel met de granaatappel pitjes en overgebleven verse munt

Details

Tip: Serveer de koteletten met groene asperges of sperziebonen

Benodigdheden

Staafmixer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here