Chili Con Carne recept

0
2336
mexicaanse-chili-con-carne
mexicaanse-chili-con-carne
Bereidingstijd: 70 minuten
Personen: 6

Klik hier voor meer mexicaanse recepten.

Mexicaanse Chili Con Carne

Chili Con Carne is een klassiek gerecht dat bekend staat om zijn hartige smaken en pittige kruiden. Het is een stoofpot op basis van vlees, bonen en tomaten, vaak geserveerd met rijst, tortillachips, of tortilla’s. Hier is een eenvoudige uitleg van dit smakelijke gerecht in 300 woorden.

basisingrediënten

Om te beginnen, heb je een aantal basis ingrediënten nodig voor Chili Con Carne. Het belangrijkste ingrediënt is vlees, meestal gehakt, zoals rundvlees, varkensvlees of kip. Je kunt ook vegetarische en veganistische versies maken met plantaardige gehaktvervangers. Daarnaast heb je bonen nodig, zoals kidneybonen, zwarte bonen, of bruine bonen, die een belangrijke bron van eiwitten en vezels zijn.

Om de basis van de chili te maken, verwarm je een grote pan of een Dutch oven op middelhoog vuur en voeg je wat olie toe. Voeg gehakt toe en bak het tot het bruin is, waarbij je het regelmatig roert om het gelijkmatig te laten garen. Vervolgens voeg fijngehakte ui en knoflook toe en bak ze mee tot ze zacht zijn.

de kruiden

Voeg daarna de kruiden toe, zoals komijn, paprikapoeder, oregano, en chilipoeder, om de chili zijn kenmerkende smaak te geven. Roer goed door elkaar en laat de kruiden even meebakken om hun smaken vrij te laten komen.

Voeg vervolgens de tomatenpuree en ingeblikte tomaten toe, samen met een kopje bouillon of water. Breng het mengsel aan de kook en laat het sudderen op laag vuur, meestal gedurende 30 minuten tot een uur, om de smaken te laten ontwikkelen en het vlees te laten sudderen.

Voeg ten slotte de bonen toe en laat de chili nog eens 10-15 minuten sudderen, tot de bonen zacht zijn. Breng de chili op smaak met zout en peper, en voeg eventueel extra kruiden toe naar smaak.

Serveer

Serveer de Mexicaanse Chili Con Carne heet, gegarneerd met verse koriander, lente-ui, zure room, geraspte kaas, en of jalapeno pepers. Je kunt het ook serveren met rijst, tortillachips, tortilla’s, en of brood. Het is een stevig en smaakvol gerecht dat perfect is voor koude dagen of gezellige bijeenkomsten met vrienden en familie.

Dat was een beknopte uitleg van Mexicaanse Chili Con Carne, een klassiek gerecht dat bekend staat om zijn smaakvolle combinatie van vlees, bonen en kruiden. Het is een populair gerecht dat gemakkelijk te maken is en veelzijdig kan worden aangepast aan persoonlijke smaakvoorkeuren. Geniet van deze heerlijke en hartige maaltijd!

Een heerlijke eenvoudige Mexicaanse Chili Con Carne is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit de "Nederlandse keuken"! Je hebt het vast wel eens gemaakt met een mix uit een pakje. Probeer ook eens dit recept. Het is gemakkelijk en erg lekker! Veel kookplezier!

Ingrediënten

  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 2 fijngesneden uien
  • 1 rode paprika, in stukjes gesneden
  • 5 teentjes fijngehakte knoflook
  • 30gr chilipoeder
  • 1 eetlepel djintan
  • 800gr rundergehakt
  • 1 theelepel zout
  • 800gr gepelde tomaten
  • 140gr tomatenpuree
  • 800gr bruine bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 400gr chilibonen
  • 3 eetlepels fijngesneden jalapenos
  • 125ml zure room
  • 200gr geraspte kaas
  • 3 dun gesneden lente-uitjes

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie in een grote pan op middelhoog vuur
  2. Doe de ui en paprika in de pan en bak het onder af en toe roeren ongeveer 5 minuten tot de groenten zacht zijn
  3. Voeg de knoflook, chilipoeder en djintan toe en roer het goed door
  4. Voeg vervolgens het gehakt en de zout toe en bak het geheel voor ongeveer 5 minuten
  5. Voeg de gepelde tomaten, tomatenpuree, bruine bonen en chilibonen toe en roer alles even goed door
  6. Dek vervolgens de pan af en laat de Chili Con Carne ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen op laag vuur
  7. Roer voor het serveren de fijngesneden jalapenos pepers door de chili
  8. Serveer de Chili Con Carne in diepe borden met een lepel zure room en bestrooi het met geraspte kaas en fijngesneden lente-ui

Details

Tip: Voeg ananasblokje en/of mais toe voor extra variatie!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here