Oranje Tompoes recept

0
3006
oranje-tompoes-recept
oranje-tompoes-recept
Bereidingstijd: 40 minuten
Personen: 4

Oranje Tom Pouce, ook wel bekend als tompoes of tompouce, is een populaire lekkernij in Nederland en België. Het is een gebakje dat bestaat uit laagjes knapperig bladerdeeg, gevuld met romige banketbakkersroom en bedekt met een karakteristiek glazuurlaagje met een feestelijke oranje kleur.

De oorsprong van de naam “Tom Pouce” ligt bij de Franse naam voor de legendarische figuur Tom Thumb, een klein, dapper personage uit sprookjes en folklore. In Nederland en België is de oranje kleur van het glazuur een eerbetoon aan het Koninklijk Huis van Oranje-Nassau, waar oranje de traditionele kleur is die geassocieerd wordt met het Nederlandse koningshuis.

Het maken van een oranje Tom Pouce begint met het bereiden van het bladerdeeg, dat in dunne laagjes wordt uitgerold en gebakken tot een knapperige textuur. Vervolgens wordt de banketbakkersroom gemaakt, een rijke en romige vulling op basis van eieren, suiker, melk en vanille. De banketbakkersroom wordt tussen de laagjes bladerdeeg aangebracht, waardoor het gebakje zijn kenmerkende gelaagde structuur krijgt.

Om de Tom Pouce zijn typische oranje kleur te geven, wordt een glazuurlaagje bereid met poedersuiker, water en kleurstof. Het glazuur wordt over de bovenste laag bladerdeeg aangebracht en vaak versierd met karakteristieke lijnen of patroontjes om de Tom Pouce een feestelijke uitstraling te geven.

Oranje Tom Pouce is een geliefde lekkernij bij speciale gelegenheden zoals Koningsdag, verjaardagen en andere feestelijke evenementen. Het zoete, romige en knapperige gebakje is een traktatie voor de smaakpapillen en wordt vaak genoten met een kopje koffie of thee.

De populariteit van Tom Pouce strekt zich uit over generaties en blijft een iconisch gebakje in de Nederlandse en Belgische culinaire cultuur. Het is een traktatie die vaak wordt geassocieerd met gezelligheid, feestelijke vieringen en het vieren van speciale momenten. Of het nu genoten wordt tijdens een koninklijke viering of als een zoete traktatie tussendoor, de oranje Tom Pouce blijft een geliefde lekkernij die de smaakpapillen en de feestelijke sfeer aanspreekt.

 

Klik hier voor meer taartrecepten

Ingrediënten

  • 250ml melk
  • 3 eidooiers
  • 25gr bloem
  • 40gr kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 100gr poedersuiker
  • water
  • gele en rode voedingskleurstof

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celcius
  2. Meng het eigeel met de suiker en de bloem in een kom tot een glad mengsel
  3. Doe de melk met het vanillestokje in een steelpan en breng het aan de kook
  4. Eenmaal aan de kook haal dan het stokje eruit, verwijder met een mes het merg en doe dit terug in de melk
  5. Schenk de melk onder voortdurend roeren bij het eimengsel en giet dit terug in de pan en laat het 10 minuten zachtjes koken
  6. Haal de pan na 10 minuten van het vuur en laat de room afkoelen. Door af en toe te roeren voorkom je dat er een vel op komt
  7. Terwijl de room afkoelt leg je de bladerdeegplakjes op een met bakpapier beklede bakplaat
  8. Prik met een vork kleine gaatjes in de plakjes bladerdeeg zodat deze straks niet teveel rijst
  9. Bak de bladerdeeg ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven
  10. Voor het glazuur, meng de poedersuiker met een eetlepel water zodat het een beetje stroperig maar toch smeerbaar is
  11. Voeg rode en gele kleurstof toe totdat je de juiste kleur oranje hebt
  12. Haal de bladerdeeg uit de oven en laat het op de bakplaat afkoelen
  13. Snij vervolgens de plakjes doormidden zodat je 8 evengrote rechthoekige stukken hebt
  14. Besmeer de helft van de bladerdeeg stukken met de glazuur en verdeel de afgekoelde room over de andere helft van de bladerdeeg stukken
  15. Dek vervolgens elk stukje bladerdeeg met room af met een bladerdeegkapje met glazuur

Details

Tip: Serveer de Oranje Tompoes tijdens een WK of EK voetbal, Koningsdag of een ander "Oranje" evenement!

Benodigdheden

Oven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here