Paascupcakes zijn er in veel verschillende variaties te vinden. Versiert met kuikentjes, eitjes, paashazen, etc. etc. Ik dit recept vind je als basis de bereidingswijze voor een heerlijke chocolade cupcake. Je kan ook een naurel cupcake als basis gebruiken. Het gaat natuurlijk om de versiering! Voor de versiering (3 cupcakes met eitjes, 3 cupcakes met paashaasje op de kop, en 3 cupcakes met paashaasjes met hoofd) gebruik ik zelfgemaakte vanille botercrème, paasei-snoepjes en gekleurde rolfondant. Veel bakplezier!
Ingrediënten
- 100gr bloem
- 60gr basterd suiker
- 1 zakje bakpoeder (16gr)
- 1/2 theelepel zout
- 30gr cacaopoeder
- 60ml plantaardige olie
- 125ml chocolademelk (op kamertemperatuur)
- 2 theelepels vanille extract
- vanille botercrème (klik hier voor het recept)
- levensmiddelenkleurstoffen
- rolfondant bruin/chocolade
- rolfondant wit
- rolfondant zwart
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 190°C
- Zet 12 papieren muffin vormpjes op een bakplaat
- Meng de bloem met de basterd suiker, bakpoeder, zout en cacaopoeder
- Voeg de olie, chocolademelk en 1 theelepel vanille extract toe en mix het tot een gladde massa
- Verdeel het mengsel over de 12 vormpjes
- Bak de cupcakes 20 minuten in de oven en laat ze afkoelen
- Mix de botercreme met een paar druppeltjes groene levensmiddelenkleurstof (genoeg druppels om de gewenste graskleur te verkrijgen) en doe het in een spuitzak met een speciale spuitmond met meerdere kleine gaatjes
- Spuit kleine fijne sliertjes op de bovenkant van de cupcakes zodat er een ondergrond van gras ontstaat
- Versier 3 cupcakes met paasei snoepjes
- Voor de 6 paashaasjes gebruik je de bruine fondant om de lichaampjes, hoofdjes, pootjes en oren te vormen
- Gebruik vervolgens de witte fondant voor de staartjes en snuitjes
- Meng een druppeltje rode levensmiddelenkleurstof met een beetje van de witte fondant zodat er lichtroze fondant ontstaat voor de binnenkant van de oortjes en de neusjes
- Maak hele kleine bolletjes van de zwarte fondant coor de oogjes en klaar zijn de cupcakes!
Details
Rolfondant is vooral gemaakt van suiker. Je kunt het gemakkelijk verschillende kleuren geven met levensmiddelenkleurstof of anders kant en klaar gekleurd aanschaffen. Je kunt rolfondant kneden, uitrollen, figuurtjes uitsteken met vormpjes, etc. Om er makkelijker mee te werken kun je het beste je handen en werkblad licht bestuiven met poedersuiker.
Benodigdheden
Oven, cupcakes bakvorm, spuitzak met spuitmond met meerdere gaatjes