Klik hier voor meer pasta recepten.
Pasta Bolognese recept is een klassiek Italiaans recept dat zijn oorsprong vindt in de regio Emilia-Romagna in het noorden van Italië. Het gerecht bestaat uit pasta geserveerd met een saus van tomaten, gehakt, ui, wortel, bleekselderij en kruiden. In Italië staat dit gerecht bekend als “tagliatelle al ragù”. Het gerecht is internationaal populair en wordt vaak simpelweg aangeduid als “Spaghetti Bolognese”.
De saus van de Pasta Bolognese is voor het eerst beschreven in een kookboek uit 1891, genaamd “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene” (De wetenschap in de keuken en de kunst van goed eten), geschreven door de Italiaanse chef-kok Pellegrino Artusi. Sindsdien is het gerecht een wereldwijd populaire klassieker geworden.
Wat betreft de voedingswaarde bevat pasta Bolognese veel calorieën en koolhydraten vanwege de pasta. De saus zelf bevat echter veel eiwitten uit het gehakt en vitaminen en mineralen uit de groenten die erin worden verwerkt. Het is daarom belangrijk om de juiste ingrediënten te kiezen en de portiegrootte te beheersen. Een gemiddelde portie van 100 gram Pasta Bolognese bevat ongeveer 130-150 calorieën, 4-5 gram vet, 16-20 gram koolhydraten en 7-10 gram eiwit.
Een gezonde versie van Pasta Bolognese kan worden bereikt door het gebruik van volkoren pasta. Of gebruik mager gehakt en minder hoeveelheid zout en suiker. Ook kunnen extra groenten zoals paprika, courgette en champignons worden toegevoegd voor extra smaak en voedingswaarde.
Dit Pasta Bolognese recept is een voedzaam gerecht dat gemakkelijk kan worden aangepast aan individuele smaken en voedingsbehoeften. Het is belangrijk om het in moderatie te eten en het te combineren met andere gezonde voedingsmiddelen voor evenwichtige voeding.
Dit Pasta Bolognese recept word veel gebruikt door sporters zoals schaatsers marathon lopers, fietsers en andere duursporters. Vanwege de vele koolhydraten die het lichaam nodig heeft
Ingrediënten
- 25gr boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 100gr spekreepjes
- 500gr rundergehakt
- 1 blik gepelde tomaten
- 2 laurierblaadjes
- 2 teentjes knoflook
- 125gr champignons
- 125ml runderbouillon
- 200ml rode wijn
- 2 eetlepels koksroom
- 1 eetlepel tomatenpuree
- tijm, oregano, zout en peper
Bereidingswijze
- Smelt de boter en olie in een grote pan die kan worden afgedekt
- Voeg de gehakte wortel, ui, selderij, spek en laurierblaadjes toe. Bak het zachtjes mee totdat het geheel goudbruin is
- Voeg het gehakt en knoflook toe en breng het eventueel op smaak met zout en peper. Laat het geheel bakken tot het gehakt niet meer roze is
- Voeg daarna de wijn toe en laat het koken tot het vocht redelijk is verminderd. Voeg de champignons, tijm en oregano toe
- Meng de tomatenpuree met de bouillon. Voeg dit daarna samen met de tomaten uit blik toe aan de pan. Roer het even goed door en dek de pan af en laat het een paar uur koken op een zo laag mogelijk vuu
- Aangezien dit gerecht rustig staat te koken moet u geleidelijk meer vocht toe te voegen. Gebruik hiervoor wijn of een beetje water. Zelf vind ik wijn het lekkerst
- Haal de pan na twee uur van het vuur. Verwijder de laurierblaadjes, voeg 2 eetlepels room toe en roer het even goed door
- Serveer de saus met warme pasta met vers gebakken brood en geraspte Parmezaanse kaas