Pizza al Tonno
Pizza al Tonno, ook wel tonijnpizza genoemd, is een heerlijke Italiaanse pizza die zijn oorsprong vindt in de regio Campania in Zuid-Italië. Het is een eenvoudige pizza die bestaat uit een dunne krokante korst, tomatensaus, mozzarella en tonijn. Andere ingrediënten, zoals kappertjes, olijven en ui, kunnen ook worden toegevoegd om de smaak te versterken.
de Romeinen
De geschiedenis van pizza gaat terug tot de oudheid, toen de Romeinen platte broden bakten en belegden met kruiden en kaas. In de 16e eeuw ontwikkelde de pizza zich tot een goedkoop en gemakkelijk te bereiden voedsel voor de armen in Napels. De pizza zoals we die nu kennen, werd populair in de 19e eeuw, toen pizzabakkers hun gerechten begonnen te beleggen met tomatensaus en kaas.
Tonijnpizza is een populaire pizza-variant in Italië en over de hele wereld. Het is een voedzame optie die veel eiwitten bevat, dankzij de tonijn en mozzarella. Tonijn is ook rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de gezondheid van het hart. Bovendien bevatten tomatensaus en groenten zoals ui en kappertjes veel vitaminen en mineralen die bijdragen aan een gezond dieet.
voedingswaarde
Als we kijken naar de voedingswaarde van een gemiddelde pizza al tonno, bevat deze ongeveer 250-300 calorieën per plak van 100 gram. Het exacte aantal calorieën kan variëren, afhankelijk van de grootte van de pizza en de hoeveelheid toppings die gebruikt worden. Het vetgehalte van een pizza al tonno is over het algemeen vrij laag, met ongeveer 8-10 gram vet per plak van 100 gram. Dit maakt het een relatief gezonde optie voor mensen die op hun calorieën en vetinname willen letten.
Om de voedingswaarde van je tonijnpizza te verbeteren, kun je overwegen om meer groenten toe te voegen aan je topping, zoals paprika, champignons en courgette. Ook kun je ervoor kiezen om een dunne korst te nemen in plaats van een dikke korst, en minder kaas toe te voegen aan je pizza. Dit vermindert de calorie- en vetinname van de pizza zonder afbreuk te doen aan de smaak.
Pizza al Tonno
Kortom, pizza al tonno is een heerlijke en voedzame maaltijd die veel eiwitten en voedingsstoffen bevat. Of je nu een klassieke pizza al tonno eet of je eigen creatieve draai eraan geeft, deze pizza blijft een favoriet bij liefhebbers van Italiaanse gerechten over de hele wereld.
Klik hier voor meer pizza recepten van Karin Luiten in haar boek pizza en pasta.
Ik hou ontzettend van Italiaans eten en met name pizza. Deze Pizza al Tonno is heerlijk en ook nog eens gezond! Wat wil een mens nog meer! Veel kookplezier!
Ingrediënten
- 1 zelfgemaakte pizzabodem
- 4 eetlepels zelfgemaakte pizzasaus
- 3 tomaten, in plakjes gesneden
- 1 blikje tonijn, uitgelekt
- 1/2 ui in ringen gesneden
- 2 teentjes knoflook, in hele dunne plakjes gesneden
- 5 zwarte olijven, in ringetjes gesneden
- 5 groene olijven, in ringetjes gesneden
- 1 eetlepel kappertjes
- 125gr Mozzarella, in plakjes gesneden
- 1 eetlepel verse tijm
- 1 eetlepel verse gehakte marjolein
- vers gemalen peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 220°C
- Bestrijk de pizzabodem met de pizzasaus, bedek het met de tomatenplakjes en verdeel de tonijn in stukken over de bodem
- Beleg de pizza met de uiringen, knoflook, olijven en kappertjes
- Verdeel de Mozzarella over de pizza en bestrooi het met de helft van de tijm en marjolein
- Kruid het geheel met peper en zout en besprenkel het met olijfolie
- Bak de Pizza al Tonno knapperig in 8 minuten in de voorverwarmde oven
- Bestrooi het met de rest van de kruiden en serveer de pizza heet
Details
Tip: Varieer eens met verschillende ingrediënten. Vervang bijvoorbeeld de kappertjes voor kapperappeltjes (in plakjes gesneden) of voor rode paprika.
Benodigdheden
Oven