Bereidingstijd: 45 minuten
Personen: 6
Lekkere Pompoen Roomijs als nagerecht! Romig en heerlijk zoet. De cognac geeft net het extra tikje smaak. Omdat het maar om 1 theelepel gaat is het alcohol percentage te verwaarlozen en noem ik dit geen alcoholisch recept.
Ingrediënten
- 1 pompoen
- 300ml volle melk
- 400ml slagroom
- 150gr kristalsuiker
- 4 eierdooiers
- 1,5 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel gemalen gember
- een snufje nootmuskaat
- een snufje zout
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel cognac
Bereidingswijze
- Halveer de pompoen, verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil er af
- Snijd het pompoenvlees in blokjes en kook de pompoen in ruim kokend water in 15 minuten gaar
- Giet de pompoen af, pureer het met een staafmixer en laat het afkoelen
- Plaats een fijne zeef boven een (stalen) beslagkom en plaats het geheel in een bak gevuld met ijsblokjes
- Verwarm de melk, room en 100 gram van de suiker onder af en toe roeren in een steelpan
- Laat het geheel onder af en toe roeren 5 minuten op het vuur staan. Het mengsel moet niet gaan koken
- Klop ondertussen de eierdooiers met het overgebleven suiker tot een glad mengsel
- Klop vervolgens langzaam een kop van het warme mengsel door het eidooier mengsel
- Klop daarna langzaam het eidooier mengsel in z'n geheel door het warme melk mengsel
- Verwarm het mengsel totdat deze bijna gaat koken en schenk het vervolgens door de zeef
- Blijft het mengsel ongeveer 10 minuten roeren zodat het voldoende af koelt in het ijsbad
- Haal de kom uit het ijsbad en roer de kaneelpoeder, gember, nootmuskaat, zout, 350 gram pompoen puree, vanille-extract en cognac toe
- Dek het mengsel goed af en zet het 3 uur in de koelkast
- Doe het mengsel na 3 uur in de ijsmachine en maak het ijs volgens de instructies van het apparaat
Details
Tip: Gebruik de rest van het pompoen puree als basis voor een heerlijke pompoensoep!
Benodigdheden
Tip: Gebruik de rest van het pompoen puree als basis voor een heerlijke pompoensoep!