Bereidingstijd: 30 minuten
Personen: 6
Belegen kaas, tomaat, ui en spekreepjes in perfecte harmonie te midden van de eieren en de room in deze tijdloze klassieker. Heerlijk als ontbijt, brunch, lunch, diner of gewoon als tussendoortje!
Ingrediënten
- 175gr bloem plus een beetje extra voor het bestrooien
- zout
- 75gr boter plus extra om in te vetten
- spliterwten, rijst of een soortgelijk droog product
- 250gr geraspte belegen kaas
- 2 tomaten in plakjes gesneden
- 1 ui in ringen gesneden
- 200gr spekreepjes
- 5 losgeklopte eieren
- 100ml melk
- 200ml slagroom
- zout em versgemalen zwarte peper
- 2 takjes verse tijm
Bereidingswijze
- Zeef de bloem met een snufje zout in een grote kom
- Kneed de boter erdoor tot een zachte gladde massa ontstaat
- Voeg genoeg koud water toe om het mengsel tot een stevige deeg te vormen. Zet het vervolgens gedurende 30 minuten in de koelkast
- Rol het deeg, op een met bloem bestoven werkblad, tot een 30cm doorsnede ronde vorm en zet het wederom 30 minuten in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 190°C
- Haal het deeg uit de koelkast en bekleed de bodem en randen van een ingevette taartvorm (ongeveer 22cm doorsnede) met het deeg
- Bekleed vervolgens het deeg met bakpapier en vul het met spliterwten, rijst of een andere soortgelijk droog product
- Bak de deegbodem blind in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten
- Haal het deeg uit de oven en verwijder de spliterwten en bakpapier en zet het terug in de oven voor nog eens 5 minuten
- Verlaag de temperatuur van de oven voor naar 160°C
- Strooi de kaas in de deegbodem en voeg de tomaat en uit toe
- Bak de spekreepjes krokant in een grote koekenpan, laat het uitlekken op een vel keukenpapier en strooi ze over de tomaat en ui laag
- Klop de eieren met de melk en de room in een kom en breng het op smaak met een beetje zout en peper
- Giet het mengsel over de spekreepjes en tomaat
- Bestrooi het geheel met de verse tijm
- Bak de quiche gedurende 40 minuten in de oven
- Haal het uit de oven en laat het afkoelen voor het serveren
Details
Door de deegbodem blind te bakken voorkom je dat de bodem nat en soppig wordt.
Benodigdheden
Oven, taartvorm (22cm doorsnede)