recept voor verse appelmoes met een korstje.

0
3048
appelmoes zelf maken
appelmoes zelf maken
Bereidingstijd: 40 minuten
Personen: 4

“Appelmoes met een korstje” is een traditioneel Nederlands gerecht dat meestal als dessert wordt gegeten. Het is gemaakt van gekookte en gepureerde appels, die worden gemengd met suiker, kaneel en eventueel andere smaakmakers. Vervolgens wordt de appelmoes in een ovenschaal gedaan en bedekt met een laagje deeg, dat kan bestaan uit bijvoorbeeld bloem, boter en suiker. Dit deeg wordt vervolgens gebakken in de oven, waardoor er een knapperig korstje op de appelmoes ontstaat.

Het gerecht kan warm of koud worden geserveerd en wordt vaak gegeten met een bolletje vanille-ijs of slagroom. Het is een eenvoudig en smakelijk dessert dat vaak wordt geassocieerd met de Nederlandse keuken en traditionele feestdagen zoals Kerstmis en Sinterklaas.

Wat is appelmoes?

Appelmoes is een saus of compote gemaakt van appels. Het is een populair bijgerecht in Nederland en andere delen van de wereld. Om appelmoes te maken, worden appels meestal geschild, gesneden en gekookt met suiker, water en soms specerijen zoals kaneel. Na het koken worden de appels meestal gepureerd of gezeefd om een gladde saus te verkrijgen. Appelmoes heeft een zoete smaak en een zachte textuur, waardoor het vaak wordt gewaardeerd door kinderen en volwassenen.

Appelmoes wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij gerechten zoals vlees, aardappelen of pannenkoeken. Het kan ook worden gebruikt als ingrediënt in bakrecepten, zoals cakes en muffins, om vocht en zoetheid toe te voegen. Daarnaast kan appelmoes dienen als basis voor sauzen en dressings, waarbij het een natuurlijke zoetstof is.

Appelmoes wordt vaak zelfgemaakt, maar is ook commercieel verkrijgbaar in potjes of blikken in supermarkten. Het kan zowel warm als koud worden geserveerd, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. In sommige culturen wordt appelmoes ook gebruikt als ingrediënt in hartige gerechten, zoals stoofschotels en braadstukken, om een vleugje zoetheid en frisheid toe te voegen.

Al met al is appelmoes een veelzijdige en geliefde lekkernij die in verschillende keukens en gerechten over de hele wereld wordt genoten.

Klik hier voor meer lekkere toetjes

Ingrediënten

  • 1 kilo appels (goudreinettes)
  • 100 gram suiker
  • theelepel kaneel
  • 6 beschuiten
  • 100 gram margarine
  • 125 gram slagroom

Bereidingswijze

Schil de appels en verwijder de klokhuizen, snijd de appels in kleine partjes. Kook nu de appels goed gaar in een pan met weing water op een hoog vuur. Roer de appels tot appelmoes en voeg 2 eetlepels suiker toe. Verwarm de oven voor op 175 graden celcius. Verkruimel nu de beschuiten en meng de kruimels met kaneel en 5 eetlepels suiker. Neem een glazen ovenschaal en vet deze goed in met boter. Doe de appelmoes in de scaal en strooi een mooie laag van de kruimels er overheen. Verspreid een paar klontjes boter er boven op. Zet de schaal met appelmoes in het midden van de oven en wacht tot het korstje mooi goudbruin is geworden. Klop ondertussen de de slagroom en laat deze stijven in de koelkast. Serveer nu de warme appelmoes met de slagroom. Een heerlijk dessert.

Benodigdheden

ovenschaal

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here