Verse tomatensoep is een populair gerecht dat wereldwijd wordt genoten. De geschiedenis van tomatensoep gaat terug tot de oude beschavingen van de Maya’s en de Azteken in Midden-Amerika, waar tomaten oorspronkelijk vandaan komen.
De tomaat werd voor het eerst gecultiveerd door de Maya’s en de Azteken, die het als een heilige vrucht beschouwden en het gebruikten in hun culinaire bereidingen. In de 16e eeuw brachten Spaanse ontdekkingsreizigers de tomaat naar Europa, waar het aanvankelijk werd beschouwd als een decoratieve plant vanwege de felrode kleur van de vruchten.
Pas in de 18e eeuw begonnen de Italianen tomaten te gebruiken in de keuken, waarbij ze de vruchten verwerkten in sauzen en soepen. Het eerste gedocumenteerde recept van tomatensoep werd gevonden in een Italiaans kookboek uit 1790. In die tijd werd tomatensoep vaak bereid met tomaten, brood en olijfolie.
In de 19e eeuw verspreidde de populariteit van tomatensoep zich naar andere delen van Europa en naar de Verenigde Staten. Tomatensoep werd een gewild gerecht in de Amerikaanse keuken, vooral tijdens de koloniale periode. In 1843 werd de eerste commerciële tomatensoep geïntroduceerd door de Amerikaanse fabrikant Joseph A. Campbell, wat resulteerde in de bekende “Campbell’s Tomato Soup”.
De populariteit van tomatensoep nam toe in de 20e eeuw, vooral vanwege de introductie van ingeblikte tomatensoep, wat het bereiden van tomatensoep veel gemakkelijker maakte voor huishoudens. Tijdens de Grote Depressie in de jaren 1930 werd tomatensoep vaak beschouwd als een goedkope en voedzame maaltijd.
Vandaag de dag zijn er talloze variaties van tomatensoep te vinden over de hele wereld. Naast de traditionele Italiaanse tomatensoep, zijn er ook variaties zoals de Franse tomatensoep “Potage St. Germain”, de Spaanse “Gazpacho” en de Mexicaanse “Sopa de Tortilla”. Tomatensoep wordt vaak geserveerd met brood, croutons of geraspte kaas als garnituur.
In de afgelopen jaren is tomatensoep ook populair geworden onder vegetariërs en veganisten vanwege de natuurlijke plantaardige ingrediënten. Tomaten bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten, waardoor tomatensoep een gezonde keuze is voor veel mensen.
In slechts enkele eeuwen heeft tomatensoep zich ontwikkeld van een eenvoudige, regionale delicatesse tot een geliefd en wereldwijd gerecht dat in verschillende culturen wordt gewaardeerd. Of het nu warm of koud wordt geserveerd, als voorgerecht of hoofdgerecht, tomatensoep blijft een tijdloze klassieker die generaties lang wordt genoten.
Klik hier voor meer soeprecepten.
Ingrediënten
- 1 liter water
- 1 bouillonblokje
- 500 gram tomaten
- 100 gram uien (fijngesneden)
- 50 gram margarine
- 60 gram gezeefde bloem
- 1 bosje peterselie
- 5 peperkorrels
- 1 laurierblaadje
Bereidingswijze
Was de tomaten en snijd deze in kleine blokje, doe de tomaten in 1 liter kokend water met een bouillonblokje. Voeg hier wat fijngesneden uitjes, een blaadje laurier en wat zwarte peperkorrels aan toe. Laat het geheel zo'n 15 minuten koken. Giet het mengsel door een zeef en duw de tomatenblokjes er door heen. Neem een klontje margarine (50gr) en smelt dit op een laag vuur, voeg nu al roerend de bloem toe totdat een gladde roux ontstaat zonder klontjes. Schenk nu heel langzaam en al roerend het tomatenmengsel erbij. Laat het geheel een kwartiertje koken en u heeft een heerlijke gebonden tomatensoep. Serveren met een beetje peterselie en/of een klein scheutje room.
Benodigdheden
keukenmachine