Rode peertjes met rode wijnsaus

0
2288
rode peertje in rode wijnsaus
rode peertje in rode wijnsaus
Personen: 4

klik hier voor meer bijgerechten

Rode peertjes in rode wijnsaus

Rode peertjes in rode wijn saus is een traditioneel gerecht uit de Franse keuken. Het staat bekend als “poires au vin rouge”. Het wordt vaak geserveerd als dessert, vooral in de herfst en winter, vanwege de warme en hartige smaak die het biedt.

De geschiedenis

De geschiedenis van het gerecht gaat terug tot de Middeleeuwen, toen peren werden gezien als een symbool van welvaart en rijkdom. Het gerecht werd aanvankelijk alleen geserveerd aan de rijken vanwege de hoge kosten van de ingrediënten, maar later werd het populairder en begon het zich te verspreiden over Europa.

Rode wijn, een van de belangrijkste ingrediënten van het gerecht, heeft een lange geschiedenis in de Franse keuken. Het werd voor het eerst geïntroduceerd door de Romeinen in de 1e eeuw voor Christus. Sindsdien heeft het een belangrijke rol gespeeld in de Franse gastronomie. Het werd vaak gebruikt om sauzen en stoofgerechten te maken. De rijke smaak en diepe kleur waren populair bij de Franse aristocratie.

eenvoudig te bereiden

Het gerecht zelf is vrij eenvoudig te bereiden, met peren die worden gekookt in een mengsel van rode wijn, suiker en specerijen. Het koken van de peren in de saus zorgt ervoor dat ze de smaak en kleur van de wijn opnemen. Terwijl de suiker de bittere smaak van de wijn vermindert en de specerijen een aromatische smaak toevoegen.

Rode peertjes in rode wijn saus is een veelzijdig gerecht dat kan worden aangepast aan de smaak van de kok. Sommige varianten voegen bijvoorbeeld extra specerijen toe, zoals nootmuskaat of vanille, terwijl andere recepten ook andere soorten fruit toevoegen, zoals appels of perziken.

In de moderne tijd is het gerecht nog steeds populair, zowel in Frankrijk als in andere delen van de wereld. Het wordt vaak geserveerd in restaurants en is ook een favoriet voor thuis. Koks die op zoek zijn naar een feestelijk en indrukwekkend dessert om te maken.

Kortom, rode peertjes in rode wijn saus is een heerlijk dessertgerecht dat teruggaat tot de Middeleeuwen en nog steeds populair is in de Franse keuken en daarbuiten. Het is een geweldige manier om peren te gebruiken. Een smakelijk, hartig gerecht te creëren dat perfect is voor herfst- en wintermaaltijden.

Ingrediënten

  • 4 tot 6 geschilde peren zonder harde kern
  • 0,3 liter rode wijn
  • 150 gram suiker
  • beetje citroensap
  • 2 theelepels vanille
  • 2 theelepels nootmuskaat

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten behalve de peren bij elkaar aan de kook. Als het wijn mengsel kookt zet het gas zo laag mogelijk en voeg de peren toe. Laat de peren 10 tot 12 minuten pruttelen en draai ze dan om voor nog eens 8 tot 10 minuten tot dat ze zacht en gaar zijn. (even met een vork proberen) . Verwijder de peren en laat ze afkoelen. Kook de wijnsaus tot je ongeveer de helft over hebt. Schenk de saus over de peren en serveer met slagroom of crème freche.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here