Klik hier voor meer makkelijke salades
Salades zijn een belangrijk onderdeel van de menselijke voeding en hebben een lange geschiedenis van consumptie in verschillende culturen. De oorsprong van salades is echter moeilijk te traceren, omdat mensen al duizenden jaren geleden planten aten, waaronder bladgroenten. De herkomst van de Salade met Rode Bieten en Geitenkaas is dan ook onbekend.
In de oudheid werd er in het Midden-Oosten en het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied veel sla en groene kruiden gegeten. De Romeinen en Grieken gebruikten vaak azijn of garum (een gefermenteerde vissaus) om de smaak van de salades te versterken. Ook de oude Chinezen aten al salades en gebruikten daarbij vaak sojasaus als smaakmaker.
In de middeleeuwen werden salades voornamelijk gegeten door de hogere klassen, die toegang hadden tot groenten. Vaak waren salades gemaakt van kruiden, zoals peterselie, kervel, waterkers en rucola, en werden ze geserveerd met vinaigrettes op basis van azijn en olie.
In de 16e eeuw werden er veel nieuwe groenten uit Amerika geïntroduceerd in Europa, zoals tomaten, aubergines, paprika’s en maïs. Deze ingrediënten werden aan salades toegevoegd en er ontstonden nieuwe salades, zoals de Franse Niçoise salade en de Italiaanse caprese salade en de Salade met Rode Bieten en Geitenkaas.
In de Verenigde Staten werden in de 19e eeuw enkele bekende salades uitgevonden. Caesar salade werd bedacht door Caesar Cardini in Tijuana, Mexico, in 1924. Cobb salade werd bedacht door Robert Cobb, een restauranteigenaar in Los Angeles, in de jaren 1930. En de Waldorf salade werd bedacht in het Waldorf Astoria Hotel in New York City in de jaren 1890.
In de moderne tijd zijn salades populair geworden over de hele wereld. Er zijn talloze variaties ontstaan en er zijn steeds meer ingrediënten toegevoegd, waaronder noten, fruit, kaas, vlees, vis en granen. Salades worden vaak gezien als gezonde maaltijdopties, omdat ze rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vezels en vaak laag zijn in calorieën.
Deze eenvoudig te bereiden Salade met Rode Bieten en Geitenkaas ziet er niet alleen fantastisch uit maar is ook werkelijk een heerlijke salade voor bij ieder hoofdgerecht. De zoete smaak van de bieten en honing dressing past prachtig bij de typerende smaak van de rucola en geitenkaas!
Ingrediënten
- 3 rode bieten
- klein handje fijngehakte verse dille
- 100gr rucola sla
- 200gr verkruimelde geitenkaas
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 eetlepel honing
- sap van 1 citroen
Bereidingswijze
- Maak de rode bieten schoon door de wortel en het blad eraf te snijden en te borstelen onder stromend water
- Breng een pan met ruim water aan de kook
- Doe de rode bieten in de pan en breng opnieuw aan de kook
- Laat de rode bieten ongeveer 25 minuten koken en laat het volledig afkoelen
- Snij de bieten in stukjes of plakjes wanneer ze voldoende zijn afgekoeld
- Was de rucola sla, laat het uitlekken en doe het in een grote schaal
- Voeg de dille, rode bieten en geitenkaas toe en meng het even goed door elkaar
- Meng de olijfolie met de honing in een kom en schenk het daarna over de salade
- Mix het nog eenmaal goed door elkaar voor het serveren
Details
Tip: Vervang de verse rode bieten voor bieten uit een potje wanneer je geen tijd hebt om de bieten te bereiden.