Bereidingstijd: 90 minuten
Personen: 8
Ingrediënten
- 500gr verse kersen
- 350ml kirsch
- 50gr amandel schaafsel
- 200gr grof gehakte pure chocolade
- 120gr boter
- eiwit van 3 eieren
- 120gr bruine basterdsuiker
- 75gr zelfrijzend bakmeel
- 500ml slagroom
- 2 zakjes vanillesuiker (8gr per stuk)
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 1 zakje chocoladeglazuur (100 gr)
- 100gr chocoladevlokken
Bereidingswijze
- Ontpit de kersen, houd ongeveer 8 kersen achter voor garnering, en week de rest een nacht in een pot met 300ml kirsch
- Verwarm de oven voor op 180° Celcius en bekleed de bodem van een springvorm (20cm doorsnede) met bakpapier
- Maal het amandelschaafsel in de keukenmachine tot poeder
- Breng een pan met water aan de kook en hang er een iets kleinere pan in die het water net niet raakt
- Laat daarin 200gr chocolade en de boter smelten (au bain-marie). Neem het van het vuur en laat het iets afkoelen
- Klop ondertussen de eidooiers met de basterdsuiker in een kom dik en luchtig. Klop er 50ml kirsch door
- Meng vervolgens het chocolade-botermengsel, de amandelpoeder en het bakmeel erdoor
- Klop het eiwit stijf en spatel het door het chocoladebeslag
- Schep het beslag in de springvorm en bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar
- Laat de taart 10 minuten afkoelen en verwijder de springvorm. Laat de taart vervolgens 1 uur helemaal afkoelen
- Laat de kersen uitlekken in een zeef en vang de likeur op
- Doe de likeur in een steelpan en laat op middelhoog vuur inkoken tot er de helft van over is. Dit duurt ongeveer 8 minuten
- Klop vervolgens de slagroom stijf met de vanillesuiker en kristalsuiker
- Smelt het chocoladeglazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Snijd de reeds afgekoelde taart in 3 gelijke lagen en haal het voorzichtig van elkaar
- Leg de eerste laag op een schaal en besprenkel met het met een derde van de ingedikte kirsch likeur
- Verdeel de helft van de kersen en de helft van de slagroom over de taartlaag
- Maak de tweede laag op dezelfde manier
- Bedek het geheel met de derde laag, besprenkel deze met de overgebleven kirsch likeur en bestrijk het met het chocoladeglazuur
- Laat het glazuur stollen en spuit de rest van de slagroom in mooie toefjes op de taart
- Bestrooi de taart met de chocoladevlokken en decoreer het met de achtergehouden 8 kersen
Benodigdheden
Oven, springvorm met 20cm doorsnede