Sperziebonen Aardappelsalade met bacon en ei

0
2817
sperziebonen-aardappelsalade-met-bacon-en-ei
sperziebonen-aardappelsalade-met-bacon-en-ei
Bereidingstijd: 35 minuten
Personen: 2

Sperziebonen aardappelsalade met bacon en ei

Sperziebonen aardappelsalade met bacon en ei is een heerlijk gerecht dat vaak geserveerd wordt als bijgerecht of hoofdgerecht. Het is een relatief modern gerecht, dat waarschijnlijk is ontstaan in de Verenigde Staten in de jaren 50 of 60 van de twintigste eeuw. Het was destijds een populaire combinatie van ingrediënten die in veel verschillende gerechten werd gebruikt.

De oorsprong

De oorsprong van de sperzieboon gaat echter terug tot de zestiende eeuw, toen het werd geïntroduceerd in Europa vanuit Midden- en Zuid-Amerika. Het was aanvankelijk een exotische groente die alleen in de rijkere kringen werd gegeten, maar in de loop van de tijd werd het steeds populairder en uiteindelijk een algemeen verkrijgbare groente.

Aardappelen zijn afkomstig uit Peru en werden in de zestiende eeuw door de Spanjaarden naar Europa gebracht. Het duurde echter nog een paar eeuwen voordat aardappelen populair werden als voedselbron in Europa. Pas in de negentiende eeuw begonnen aardappelen echt een belangrijk onderdeel van de Europese keuken te worden.

Bacon en eieren zijn echter veel oudere voedingsmiddelen, die al sinds de oudheid worden gegeten. Eieren zijn een bron van eiwitten en vetten en werden in veel oude culturen beschouwd als een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Bacon is afkomstig van varkensvlees en werd al in de Romeinse tijd gegeten.

Het combineren

Het combineren van sperziebonen, aardappelen, bacon en ei in een salade is ontstaan in de USA in de jaren 50. Deze salade was waarschijnlijk een variant op de klassieke aardappelsalade, die al sinds de negentiende eeuw populair is in de Verenigde Staten. Door de toevoeging van sperziebonen, bacon en ei kreeg de salade echter een nieuwe en verfrissende smaak.

Sindsdien is de sperziebonen aardappelsalade met bacon en ei uitgegroeid tot een populair gerecht. Vaak geserveerd wordt bij barbecues en picknicks. Het is een eenvoudig en smakelijk gerecht dat gemakkelijk te bereiden is en waarvan de ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Inmiddels zijn er vele varianten van dit gerecht, die elk hun eigen smaak en karakter hebben.

 

Klik hier voor meer salade recepten.

Sperziebonen Aardappelsalade Met Bacon En Ei is lekker als voorgerecht (in kleine porties), als maaltijdsalade of zelfs als bijgerecht! Veel kookplezier!

Ingrediënten

  • 3 aardappels
  • 150gr sperziebonen
  • 1 ei
  • 3 plakjes bacon
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1/2 eetlepel balsamico azijn
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
  • zout en versgemalen peper naar smaak

Bereidingswijze

  1. Kook de aardappels in een pan met ruim kokend water in ongeveer 25 minuten gaar
  2. Kook ondertussen ook de sperziebonen in een andere pan met ruim kokend water in 5 minuten gaar en kook ook het ei in een pan met kokend water in 8 minuten hard
  3. Laat de sperziebonen uitlekken in een vergiet
  4. Laat het hardgekookt ei even schrikken in koud water, pel het en snij het vervolgens in plakjes
  5. Bak de bacon in een koekenpan totdat deze knapperig wordt
  6. Laat de bacon uitlekken op een vel keukenpapier en snij het vervolgens in stukken
  7. Giet de gekookte aardappels af, laat het even een paar minuten afkoelen en snij het vervolgens in stukken
  8. Meng de mosterd, balsamico azijn, citroensap en olijfolie in een kom
  9. Doe de sperziebonen, bacon en stukjes aardappel in een grote salade kom en schenk de dressing over het geheel
  10. Meng het even door elkaar en garneer het als laatste met de plakjes ei
  11. Breng het eventueel op smaak met zout en vers gemalen peper

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here