Hoe maak je Stamppot Andijvie?
De geschiedenis van Stamppot Andijvie met Spekjes en Crème Fraîche gaat terug tot de traditionele Nederlandse keuken. Stamppot is een traditioneel Nederlands gerecht. Het bestaat al eeuwen en meestal bestaat uit aardappelpuree gemengd met een of meer groenten, zoals boerenkool, wortelen of zuurkool.
De toevoeging van rauwe andijvie aan andijvie stamppot is een meer recente variatie, omdat andijvie in de Nederlandse keuken pas in de late 19e eeuw werd gebruikt. Het gerecht werd populairder in de 20e eeuw, vooral na de Tweede Wereldoorlog toen voedsel schaars was en mensen moesten vertrouwen op eenvoudige en goedkope ingrediënten.
Het gebruik van spekjes in het gerecht is ook een moderne toevoeging. Omdat traditionele Nederlandse stamppotgerechten vaak werden geserveerd met gerookte worst of rookworst. Echter, spekjes zijn in de afgelopen jaren een populaire toevoeging geworden aan veel Nederlandse gerechten en hun zoute, knapperige smaak past goed bij de romigheid van de aardappelpuree en de bitterheid van de andijvie.
De toevoeging van crème fraîche is nog een moderne twist op het traditionele stamppot recept. Omdat zure room in de Nederlandse keuken pas vanaf de jaren ’50 en ’60 veel werd gebruikt. Echter, de romige en lichtzure smaak van crème fraîche voegt een heerlijke diepte van smaak toe aan het gerecht.
Al met al is Stamppot Rauwe Andijvie met Spekjes en Crème Fraîche een heerlijk en troostend gerecht. In de loop der tijd geëvolueerd tot een hoofdbestanddeel van de Nederlandse keuken.
Klik hier voor meer aardappel gerechten
Stamppot Rauwe Andijvie met Spekjes en Crème Fraîche, lekker Nederlands! Letterlijk en figuurlijk.. Veel kookplezier!
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen, geschild en in stukken gesneden
- 250gr gerookte spekblokjes
- 100ml melk
- 20gr boter
- 500gr andijvie
- 75gr crème fraîche
- 75gr geraspte kaas
- zout en peper
Bereidingswijze
- Hoe lang andijvie koken voor stamppot?
- Kook de aardappelen in 20 minuten gaar, giet het af en doe ze terug in de pan
- Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan in ongeveer 7 minuten bruin en krokant
- Voeg de melk en boter toe aan de aardappelen en stamp het geheel tot een puree
- Zet de pan op laag vuur en meng de andijvie er beetje bij beetje door
- Roer de crème fraîche, geraspte kaas en spekblokjes door de Stamppot Rauwe Andijvie en breng het eventueel op smaak met zout en peper
Details
Tip: Serveer de stamppot traditioneel met rookworst en augurken.