Sushirolletjes met Tonijn

0
1849
sushirolletjes-met-tonijn
sushirolletjes-met-tonijn
Bereidingstijd: 20 minuten
Personen: 6

De geschiedenis van sushirolletjes met tonijn gaat terug tot het ontstaan van sushi in Japan, waar het een populaire delicatesse is. Sushi is ontstaan in Zuidoost-Azië als een manier om vis te bewaren in gezouten rijst, en is geëvolueerd tot een verfijnde culinaire traditie in Japan.

De oorsprong van sushi zoals we die nu kennen, wordt vaak toegeschreven aan het begin van de 19e eeuw in Edo (nu Tokio), toen een straatvoedsel bekend als “Edo-mae zushi” ontstond. Edo-mae zushi waren kleine hapjes van gekruide vis en rijst, verpakt in gefermenteerd rijststro om de vis vers te houden. Deze vroege vorm van sushi was vooral populair onder vissers en reizigers.

De techniek om sushi in rollen te maken, zoals we die nu kennen als sushirolletjes, ontstond later. Nori, gedroogd zeewier, werd geïntroduceerd als een handige en smakelijke manier om sushi te verpakken. Het gebruik van nori om sushirollen te maken werd populair in de 18e eeuw in Japan. Aanvankelijk werden sushirolletjes gevuld met ingrediënten zoals gekookte vis, groenten en ingelegde groenten.

Het gebruik van tonijn in sushirolletjes kwam later, toen de vis steeds meer beschikbaar werd in de kustgebieden van Japan. Tonijn werd al snel een geliefd ingrediënt vanwege zijn heerlijke smaak en sappige textuur. Met de introductie van moderne koelingstechnieken in de 20e eeuw werd het mogelijk om rauwe tonijn te gebruiken in sushi, wat leidde tot de populariteit van sushirolletjes met rauwe tonijn, ook wel bekend als “tekka maki” in Japan.

Tegenwoordig zijn sushirolletjes met tonijn een bekende en geliefde sushi-variatie over de hele wereld. Ze worden vaak geserveerd als een delicatesse in sushi-restaurants en zijn ook populair om thuis te maken. Sushi met tonijn is een symbool geworden van de Japanse culinaire traditie en heeft zich verspreid naar andere culturen, waar het een favoriet gerecht is geworden voor liefhebbers van sushi en de Japanse keuken.

 

klik hier voor meer visrecepten.

Ingrediënten

 • 350gr tonijnfilet
 • 3 kopjes (ongeveer 175gr) bereide sushi rijst
 • 6 vellen nori (gedroogd zeewier)
 • 6 theelepels sesamzaadjes
 • 2 eetlepels mayonaise
 • 2 theelepels chilipoeder
 • 1 komkommer in dunne reepjes gesneden

Bereidingswijze

 1. Snijd de tonijnfilet in lange platte repen en mix het met de mayonaise en chilipoeder
 2. Leg een vel nori (gedroogd zeewier) met de glanzende kant naar beneden op een bamboe mat
 3. Spreid een half kopje gekookte sushi rijst (klik hier voor de bereidingswijze) evenredig uit over het vel zeewier maar laat aan een de bovenste en onderste uiteindes twee centimeter vrij
 4. Strooi een theelepel sesamzaad over de sushi rijst
 5. Plaats een kwart van de gemarineerde tonijn in de lengte op de rijst
 6. Leg een kwart van de komkommerreepjes in de lengte op de rijst naast de tonijn
 7. Rol nu het bamboematje op totdat je nog een strookje van het zeewier ziet
 8. Trek vervolgens het bamboematje terug en rol nogmaals maar nu steviger
 9. Snijd de opgerolde sushi in hapklare stukjes
 10. Serveer de sushi met sojasaus, wasabi en Gari (ingelegde sushi gember)

Details

Tip: Voordat je met de rijst aan de slag gaat kun je je handen even nat maken met water zodat de rijst niet aan je vingers blijft plakken.

Benodigdheden

Sushi matjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here