Teriyaki Noodles met rundvlees reepjes

Teriyaki Noodles
Bereidingstijd: 20 minuten
Personen: 4 personen

Een heerlijk maar simpel recept waar de hele familie gek op zal zijn. Hier was ‘ie een grote hit!

Klik hier voor meer noodles recepten

Teriyaki Noodles met rundvlees reepjes

Geschiedenis:

Teriyaki Noodles met rundvlees reepjes. Teriyaki is een populaire Japanse kooktechniek en saus die zijn oorsprong vindt in de 17e eeuw. Het woord “teriyaki” is een combinatie van twee Japanse woorden: “teri”, wat glans betekent, en “yaki”, wat gegrild betekent. De teriyakisaus werd oorspronkelijk gebruikt om vis te marineren en vervolgens te grillen, maar tegenwoordig wordt het gebruikt voor allerlei soorten vlees en groenten.

De saus werd populair in de Verenigde Staten na de Tweede Wereldoorlog toen Japanse gerechten in populariteit toenamen. Het gerecht verspreidde zich vervolgens naar andere delen van de wereld en werd aangepast aan lokale smaken en ingrediënten. Tegenwoordig zijn er tal van variaties van teriyakisaus en -gerechten die worden gegeten in verschillende culturen over de hele wereld.

Voedingswaarde:

Teriyaki noedels met rundvleesreepjes is een voedzaam gerecht dat een goede bron is van eiwitten, koolhydraten en vezels. Het bevat ook een aantal belangrijke vitamines en mineralen. De exacte voedingswaarde van het gerecht hangt af van de specifieke ingrediënten en hoeveelheden die worden gebruikt, maar over het algemeen bevat het de volgende voedingsstoffen:

  • Eiwitten: Rundvlees is een uitstekende bron van eiwitten en levert ongeveer 23 gram per 100 gram.
  • Koolhydraten: Soba noedels zijn gemaakt van boekweitmeel en tarwebloem en bevatten ongeveer 25 gram koolhydraten per 100 gram.
  • Vezels: Boekweit is een goede bron van vezels en soba noedels bevatten ongeveer 3 gram vezels per 100 gram.
  • Vitamines en mineralen: Teriyaki noedels met rundvleesreepjes bevatten een aantal belangrijke vitamines en mineralen, waaronder ijzer, zink, vitamine B6 en vitamine B12.

Het gerecht kan echter ook hoog zijn in natrium vanwege het gebruik van sojasaus en teriyakisaus. Als je je zorgen maakt over het natriumgehalte, kun je de hoeveelheid saus verminderen en zoutarmere alternatieven gebruiken.

Ingrediënten

    Voor de saus:
  • 60 ml sojasaus
  • 250 ml water
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • 1/4 tl knoflookpoeder
  • 5 eetlepels bruine suiker
  • 1,5 el honing
  • 2 el maïzena
  • 60 ml koud water

  • Overige ingrediënten :
  • 800 gram rundvlees reepjes
  • Pak noodles naar keuze voor 4 personen
  • Zout en peper
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 el olijfolie

Bereidingswijze

  1. Bereid de noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet deze af en bewaar deze.
  2. Doe alle ingrediënten voor de saus, behalve de Maïzena en de 60 ml koud water in een steelpannetje. Begin de saus op middenhoog vuur te verwarmen.
  3. Meng in een apart schaaltje de Maïzena en het koude water. Voeg het maïzena mengsel toe wanneer de saus begint te koken en blijf roeren totdat de saus is ingedikt en zet het gas vervolgens uit.
  4. Bestrooi de rundvlees reepjes met peper en zout. Zet een koekenpan of wok op hoog vuur en verwarm hier 1 el olijfolie in. Bak hier vervolgens het vlees kort in totdat deze gaar is, giet 125 ml van de saus over het vlees en bak dit kort mee en zet het gas vervolgens uit.
  5. Zet een andere wok of koekenpan op het gasfornuis en voeg de resterende eetlepel olijfolie toe en bak de ui hier in totdat deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak deze kort mee. Voeg vervolgend de noodles en de terriyaki saus toe en meng alles goed zodat alle noodles bedekt zijn met de saus.
  6. Serveer de noodles in schaaltjes of borden en schep de rundvlees reepjes hier bovenop. Eet smakelijk!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here