Bereidingstijd: 70 minuten
Personen: 18
Turkse Baklava recept, een Turkse favoriet! Met dit recept denkt iedereen dat je een echte meester-kok bent terwijl het zooo makkelijk te maken is! Ik leerde een Turkse vriendin hoe je appeltaart maakt en zij leerde me dit geweldige recept. Veel bakplezier!
Ingrediënten
- 225gr bruine suiker
- 75ml honing
- 50ml citroensap
- 9 kruidnagels
- 175ml water
- 200gr walnoten
- 200gr amandelen
- 175gr pistache noten
- 75gr kristalsuiker
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 375gr filo bladerdeeg
- 125gr gesmolten boter
Bereidingswijze
- Meng de bruine suiker, honing, citroensap en kruidnagels met het water in een sauspan en breng het al roerend aan de kook
- Laat het geheel 3 minuten sudderen op laag vuur
- Verwijder de kruidnagels en laat de siroop afkoelen naar kamertemperatuur
- Hak ondertussen de walnoten, amandelen en pistache noten fijn met behulp van een keukenmachine
- Meng de noten mix met de kristalsuiker en kaneelpoeder in een kom
- Verwarm de oven voor op 160°C en vet een vierkante bakvorm (18cm x 28cm) in met boter
- Rol ondertussen 3 vellen filodeeg uit op een grote snijplank of werkblad
- Zet de bakplat er boven op en snij de zijkanten van het deeg zodat je precies de vorm van de bakplaat krijgt
- Leg deze vellen filodeeg in de bakplaat, smeer deze in met een beetje gesmolten boter en bestrooi dit met 1/3 van de notenmix
- Herhaal deze laatste 3 stappen tot de notenmix op is en eindig met een laag deeg
- Zet de baklava 10 minuten in de vriezer zodat deze even kan opstijven
- Snij de baklava horizontaal en verticaal in 18 stukken (6 x 3 rijen)
- Zet het geheel 35 minuten in de oven
- Haal de baklava na 35 minuten uit de oven, schenk de eerder voorbereide siroop over het geheel en laat het minimaal een halve dag afkoelen
Benodigdheden
Oven, vierkante bakvorm (18cm x 28cm)