Bereidingstijd: 30 minuten
Personen: 1 liter
Dit heerlijk frisse bijgerecht is een ‘must’ bij iedere rijsttafel maar is ook heel lekker bij andere (Indische) gerechten. Atjar is natuurlijk in een potje in de supermarkt te koop maar zelfgemaakt is natuurlijk veel lekkerder.
Ingrediënten
- 1/4 witte kool
- 200 gram boontjes
- 1/2 komkommer
- 1 rode paprika
- 2 winterpenen
- 1 ui
- 1 tl sambal oelek
- 2 teentjes knoflook
- 2 el rietsuiker
- 150 ml azijn*
- 150 ml water
- 1 tl gemberpoeder
- 2 tl kurkuma
- Scheutje olie
Bereidingswijze
- Gebruik een keukenmachine of staafmixer om de sambal, knoflook, ui en de gemberpoeder tot een pasta te malen. Bewaar deze apart.
- Zet een pan met water en wat zout op het vuur en breng het water aan de kook. Dop ondertussen de boontjes en snijd deze door midden. Snijd de kool in dunne reepjes, net als de penen en de paprika. Snijd de komkommer in maantjes.
- Blancheer de verschillende groenten (behalve de komkommer) één voor één voor enkele minuten in het komende water en spoel ze daarna meteen af onder koud water.
- Zet een koekenpan op het gasfornuis op middelhoog vuur met daar een scheutje olie in en bak de knoflook pasta hier enkele minuten in aan.
- Voeg nu de azijn, water, kurkuma en de suiker toe en breng dit aan de kook. Zet het gas uit en voeg de groenten toe. Laat dit 10 minuten lang afkoelen en doe de atjar en het vocht vervolgens in een pot zoals een oude jampot.
- Laat de pot met atjar volledig afkoelen voordat je deze in de koelkast zet. Laat de atjar minstens één dag in de koelkast staan voordat je deze gebruikt, dan is 'ie het lekkerst. De atjar kan zo'n 3 weken bewaard worden.
- De soorten groenten en de hoeveelheid suiker kan naar smaak worden aangepast.
Details
*Ik heb zelf appelazijn gebruikt wat erg lekker was maar je kunt ook een ander lichtgekleurde azijn gebruiken.