Bereidingstijd: 40 minuten
Personen: 4 personen
Heerlijke Zweedse gehaktballetjes bij je hoofdgerecht. Heb je ze wel eens gehad? Ze zijn zeker de moeite waard.
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 4 eetlepels broodkruim
- 1 kleine ui, zeer fijn gesneden
- 1 teentje knoflook, fijngemalen
- 1 eetlepel verse peterselie, fijngesneden
- 1/2 tl zout
- Snufje zwarte peper
- 1/8 tl nootmuskaat
- 1/8 tl piment
- 1 ei
- 1 el melk
- 1 el olie
- 3 el boter
- 3 el bloem
- 375 ml runderbouillon
- 250 ml volle melk
- 1 tl Franse mosterd
- 1 el kersen jam
- Zout en peper naar smaak
Voor de saus:
Bereidingswijze
- Doe alle ingrediënten voor de gehaktballetjes behalve de olie in een grote kom en meng dit goed met de handen. Draai er nu kleine balletjes van en leg deze op een groot bord.
- Verwarm de olie in een grote koekenpan op hoog vuur. Voeg de gehaktballetjes toe en braad ze aan beide kanten aan. Zet het vuur nu wat lager en bak ze in ongeveer 6 minuten gaar en bewaar de gehaktballetjes apart.
- Verwarm dezelfde pan op middelhoog vuur en smelt de boter in de pan. Voeg de bloem toe en roer dit met een garde totdat de roux lichtbruin van kleur wordt.
- Voeg de runderbouillon toe en blijf roeren totdat de saus lichtjes begint te koken en indikt. Voeg nu de melk, mosterd en de jam toe. Laat de saus weer pruttelen en kook dit zo nog een minuut lang door.
- Voeg de gehaktballetjes aan de saus toe en breng deze weer op temperatuur. Serveer direct met pasta of aardappelpuree.